Hvem stemmer sammen på Stortinget?Jonas og Siv har blitt mer enige

Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) har fått mer støtte av Jonas Gahr Støre (Ap) etter at de kom inn i regjeringskontorene.
Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) har fått mer støtte av Jonas Gahr Støre (Ap) etter at de kom inn i regjeringskontorene.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Venstre og KrF gradvis har blitt mer uenige med regjeringspartiene i Stortinget, har Arbeiderpartiet blitt mer og mer enig med Siv og Erna. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med hjelp fra nettjenesten «Holder de ord» har ABC Nyheter kartlagt hvilke partier som stemmer sammen på Stortinget. Datagrunnlaget kommer fra Stortingets datatjeneste.

Statistikken viser at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet gradvis har stemt mer sammen i løpet av regjeringsperioden til Solberg-regjeringen.

Etter at Fremskrittspartiet og Siv Jensen kom til regjeringsmakt for første gang i historien, har de faktisk doblet enigheten med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

I stortingssesjonen 2012-2013 stemte partiene sammen i 23 prosent av sakene. I den siste sesjonen før valget var enigheten oppe i 54 prosent.

Også Høyre og Arbeiderpartiet har nærmet seg hverandre politisk de fire siste årene. I Solberg-regjeringens første stortingssesjon stemte de to konkurrentene sammen i 40 prosent av sakene, i stortingssesjonen 2016-2017 var de enige i 55 prosent av voteringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Mer uenighet på borgerlig side

Etter valget i 2013 inngikk Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) en samarbeidsavtale med Høyre og Frp.

I løpet av regjeringsperioden har det vært budsjettkaos , uenigheter og ønsker om å bryte regjeringssamarbeidet etter årets stortingsvalg.

Statistikken viser at Venstre og KrF er blitt mer uenige med Høyre og Frp i løpet av de fire årene:

  • I den første stortingssesjonen 2013-2014 stemte KrF og Frp likt i 87 prosent av sakene. I den siste sesjonen hadde enigheten sunket til 77 prosent.
  • Venstre og Frp/Høyre var i de to første stortingssesjonen enige i henholdsvis 81 og 87 prosent av sakene, men i den siste stortingssesjonen før valget var tallet nede i 76 %.
  • Høyre og KrF har gått fra enighet i 87 prosent av voteringene i den første stortingssesjonen til 78 prosent i den siste stortingssesjonen.
  • Høyre og Frp har - naturlig nok - stemt likt i så mye som 99 % av voteringene.

(Saken fortsetter etter bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide på vei til pressekonferanse om jobber Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide på vei til pressekonferanse om jobber Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I februar sa ni Venstre-fylkesledere til ABC Nyheter at de ønsket brudd med en blåblå-regjering etter valget. Ledelsen i partiet bekreftet overfor ABC Nyheter samme måned at det ville være uaktuelt å gå inn i et nytt samarbeid med Frp, men med rekordsvake meningsmålinger har partiets strategi snudd.

Kilder forteller til ABC Nyheter at partiets strategi nå er å være nære venner med regjeringen. På en pressekonferanse mandag bekreftet Trine Skei Grande at partiet skal sette seg ned og snakke med Frp etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også internt i KrF har det vært internt misnøye med å samarbeide med Frp. Partileder Knut Arild Hareide har holdt dørene åpne for både Arbeiderpartiet og Høyre etter valget.

Les saken: Hareide: – Erna fortjener en bedre regjering

Les saken: Venstre-Raja: – Vi må ikke la Listhauger splitte oss

Stortingets «kranglefanter»

UENIGE: SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UENIGE: SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ikke overraskende er det SV og Frp som har stemt minst sammen i de fire siste stortingssesjonene.

I 2013-2014-sesjonen var partiene enige i 25 prosent av voteringene, mens det i 2015-2015 var rekordlavt med 17 prosent enighet.

SV er ifølge statistikken det partiet som er mest uenige med de andre på Stortinget. I Stortingets siste sesjon er det kun Miljøpartiet De Grønne som partiet har stemt likt med i over 60 prosent av voteringene.

Uenigheten mellom de rødgrønne har økt i løpet av regjeringsperioden til de borgerlige. I den siste sesjonen før valget stemte SV og Arbeiderpartiet likt i «bare» 56 av voteringene. I den første sesjonen som opposisjonspartier var de enige i tre av fire saker.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte sammen i 71 prosent av voteringene i sesjonen 2016-2017. Det er fire prosent mindre enn i sesjonen 2013-2014.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Metoden

Oversikten er basert på Holder de ord sin database over avstemninger og forslag på Stortinget fra 2009 til i dag.

Datagrunnlaget kommer i hovedsak fra Stortingets datatjeneste.

Tallene oppdateres daglig, og ble sist oppdatert 5 timer siden .

Siden over 35% av avstemningene på Stortinget ender med enstemmige vedtak, er disse utelatt fra utregningen. Dette gjør forskjellen på partiene tydeligere.

KIlde: Holder de ord