Sinn Féin: Mays DUP-avtale truer fredsprosessen i Nord-Irland

President i partiet Sinn Féin, Gerry Adams, etter et møte med Storbritannias statsminister Theresa May i midten av juni.
President i partiet Sinn Féin, Gerry Adams, etter et møte med Storbritannias statsminister Theresa May i midten av juni. Foto: Tim Ireland / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sinn Féin sier mandagens samarbeidsavtale mellom May og Nord-Irlands unionistiske parti DUP er en trussel mot den hardt tilkjempede nordirske freden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prisen for dagens avtale mellom DUP og Toryene er DUP-støtte til Toryenes gjerrighet og kutt i offentlige tjenester, sier partiets president Gerry Adams.

De to partiene har tidligere kommet med et felles krav om at grensene mellom Nord-Irland og Irland må være åpne, også etter brexit. Men mens Sinn Féin ønsker å bli værende i EU, støtter DUP brexit, i motsetning til flertallet av nordirske velgere.

–Det gir også en blankosjekk til en tory-brexit som truer Langfredagsavtalen, sier han videre.

Han viser til en avtale fra 1998, som åpnet for maktdeling i Nord-Irland mellom katolske, republikanske Sinn Féin og det protestantiske unionistpartiet DUP. De to partiene tilhører hver sin ytterfløy i det politiske landskapet, men har under avtalen samarbeidet siden 2007.

Dette samarbeidet kollapset i januar, etter at DUP-partileder Arlene Foster nektet å føye seg etter Sinn Féins krav om å tre av. Den britiske regjeringen må dermed velge mellom å skrive ut nyvalg i Nord-Irland eller gå tilbake til at regionen styres direkte fra London.