May vil la nordmenn bli etter brexit

Storbritannias statsminister Theresa May mener nordmenn bør få samme rettigheter som EU-borgere i Storbritannia etter brexit. Et positivt signal, mener Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

May la mandag fram et detaljert forslag til hvilke rettigheter som skal gjelde for EU-borgere i Storbritannia når britene går ut av EU.

– Vi venter at dette tilbudet blir utvidet på gjensidig basis til statsborgere fra Norge, Island, Liechtenstein og Sveits, sa May da hun presenterte forslaget i Parlamentet.

I selve forslagsteksten heter det at britene vil «diskutere lignende løsninger» med de fire medlemmene i EFTA. Forutsetningen er at briter får tilsvarende rettigheter i bytte.

«Veldig positivt»

Et «veldig positivt» utgangspunkt, lyder den umiddelbare reaksjonen fra næringsminister Monica Mæland (H).

– Men vi må se nøye på hva dette faktisk innebærer og hvilken form det får mellom EU og Storbritannia, sier Mæland til NTB.

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) mener det er i tråd med Norges budskap når britene trekker inn EFTA.

– Vi er glade for signalet fra May, sier Bakke-Jensen.

– Vi ønsker at rettighetene til norske borgere i Storbritannia og britiske borgere i Norge skal ivaretas på best mulig måte. Nå vil vi se nærmere på forslaget, sier han.

Knyttet til EØS

Det bor rundt 20.000 nordmenn i Storbritannia og 14.000 briter i Norge.

I dag er rettighetene deres knyttet til EØS-avtalen og de reglene som gjelder for fri bevegelighet innad i EUs indre marked. Den britiske regjeringen har gjort det klart at den vil ha Storbritannia ut av det indre markedet.

I tilbudet til EU lover May at ingen som oppholder seg lovlig i Storbritannia i dag, skal bli tvunget til å forlate landet når Storbritannia går ut av EU.

Unntaket er EU-borgere som står bak «alvorlige og gjentatte» forbrytelser. De skal kastes ut av landet.

Vil sette sluttdato

Hovedprinsippet i det britiske tilbudet er at alle EU-borgere som oppholder seg lovlig i Storbritannia, skal få tilbud om permanent oppholdstillatelse etter fem år.

Dette skal gjelde fram til en bestemt sluttdato som vil bli satt senest den dagen Storbritannia går ut av EU.

Ingen familier skal rives fra hverandre, lover May.

– EU-borgere er et uvurderlig bidrag til Storbritannia. Til vår økonomi, våre offentlige tjenester og vårt hverdagsliv. De er en integrert del av den økonomiske, kulturelle og sosiale samfunnsveven, og jeg har hele tida vært klar på at jeg ønsker å beskytte rettighetene deres, sa May i Parlamentet.

– Men avtalen må være gjensidig, for vi må også beskytte rettighetene til britiske statsborgere som bor i EUs medlemsland, sa hun.

Strid om EU-domstolen

EU-siden la tidligere i juni fram sitt eget tilbud om borgeres rettigheter. Det har mange likhetstrekk med det britiske tilbudet.

EU-sidens første reaksjon på britenes tilbud er at det ikke er godt nok for dem.

En viktig forskjell er at EU-siden krever at EU-domstolen må få makt å håndheve rettighetene til EU-borgere i Storbritannia. Britene avviser dette kravet. Den konservative regjeringen har vært fast bestemt på at brexit må bety at Storbritannia får full kontroll over lovene. Britene vil derfor nedfelle EU-borgeres rettigheter i britisk lov i stedet.

EU-siden venter nå vanskelige forhandlinger om hvordan tvisteløsning for EU-borgere skal fungere.

Aktuelt:

The Times: Storbritannia vil kaste ut straffedømte EU-borgere

EUs president skuffet over Mays tilbud

Nye rapporter: Milliardtap for Danmark på grunn av Brexit

Personvernpolicy