Nobelkomiteen: Liu har stående invitasjon til å komme til Norge

Liu Xiaobo
 Liu Xiaobo Foto: Kin Cheung / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelkomiteen mener at fredsprisvinner Liu Xiaobo aldri burde vært fengslet. De beklager på det sterkeste at det måtte alvorlig sykdom til for løslatelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den Norske Nobelkomite mener Liu aldri burde vært fengslet og at han i realiteten ble dømt for å ha utøvd sin ytringsfrihet.

– Liu Xiaobo har ført en utrettelig kamp for demokrati og menneskerettigheter i Kina og har allerede måttet betale en høy pris for sitt uredde engasjement, skriver komiteen i en uttalelse.

Fredsprisvinneren fra 2010 har fått påvist uhelbredelig leverkreft og er prøveløslatt og innlagt på sykehus.

–Komiteen er glad for at Liu Xiaobo omsider er ute av fangenskap, men beklager samtidig på det sterkeste at det måtte alvorlig sykdom til før kinesiske myndigheter gikk med på å løslate ham, skriver nobelkomiteen i en pressemelding.

Komiteen håper at den kinesiske presidenten gis mulighet til å få best mulig behandling for sykdommen, enten i Kina eller utlandet.

–Komiteen vil minne om at Liu Xiaobo har en stående invitasjon til å komme til Oslo for å motta vår hyllest. På grunn av fangenskapet fikk han jo ikke være til stede under prisutdelingsseremonien i 2010, da hans stol i Oslo rådhus sto tom.

Les også: Lundestad: – Fint at Liu er fri, men omstendighetene er dystre

Advokat: Fredsprisvinner Liu Xiaobo har uhelbredelig kreft, er løslatt på prøve

HRW: Norge bør be Kina løslate Liu Xiaobo