Lundestad: – Fint at Liu er fri, men omstendighetene er dystre

Tidligere leder av Nobelinstituttet Geir Lundestad synes det er bra at Liu Xiaobo er ute av fengsel. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Tidligere leder av Nobelinstituttet Geir Lundestad synes det er bra at Liu Xiaobo er ute av fengsel. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad er glad for at fredsprisvinner Liu Xiaobo er løslatt. Men nyheten følges av et dystert kreftbudskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo fint at han har sluppet fri, men det skjer jo på dystrest mulige bakgrunn, i og med at han har fått uhelbredelig kreft, sier Lundestad til NTB.

Han var direktør for Det Norske Nobelinstitutt da Liu fikk fredsprisen i 2010. Den gang satt den kinesiske dissidenten fengslet og ble representert med et tomt sete i Oslo rådhus.

Les også: Advokat: Fredsprisvinner Liu Xiaobo har uhelbredelig kreft, er løslatt på prøve

Kona i husarrest

Lundestad er usikker på om Liu noen gang vil få motta prisen personlig.

–Jeg tror fokuset nå må være å få ham frisk. I tillegg kommer hans kones vanskelige situasjon. Hun har sittet i husarrest i flere år uten å ha vært dømt for noe som helst. Hun har fått møte ektemannen i fengsel en gang i måneden, men det er minimumet av det som kreves etter den kinesiske loven, sier Lundestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tror du det er aktuelt å for nobelkomiteen å overrekke prisen til Liu i Kina?

–Det får nobelkomiteen svare for, men det er vel dessverre grunn til å tro at hans helsetilstand er for dårlig.

Les også: HRW: Norge bør be Kina løslate Liu Xiaobo

–Innstramming

Lius advokat opplyser at hans klient får behandling på et sykehus i Shenyang. Den 61 år gamle dissidenten ble ifølge advokaten diagnostisert 23. mai og ble få dager senere innvilget prøveløslatelse på grunn av sykdommen. Lundestad tviler på at dette innebærer noen politisk omdreining i Kina.

–Det er vel ikke grunn til å tro at dette representerer noen liberalisering, for det har skjedd en betydelig innstramming overfor opposisjonelle og dissidenter under president Xi Jinping. Men det at han har sluppet fri, er jo fint, selv under så dystre omstendigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lundestad: Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu

Parallell til Ossietzky

Liu Xiaobo er en av flere nobelprisvinnere som har sittet fengslet under prisutdelingen. En annen kjent sak fra nyere tid er da Myanmars nåværende leder Aung San Suu Kyi fikk prisen i 1991 mens hun satt i husarrest.

Det at Liu Xiaobo aldri fikk prisen og nå er dødssyk etter prøveløslatelsen, har skapt en spesiell situasjon.

–Jeg kommer ikke på noen identiske situasjoner fra tidligere, men det har vært mange dissidenter som har vært sperret inne. Den saken som ligner litt, er fredsprisen til tyske Carl von Ossietzky midt på 1930-tallet. Han var alvorlig syk og ble flyttet over på et privat sykehus hvor han var under overvåking, men døde ikke så lenge etter, sier Lundestad.