Nobelkomiteen: – Liu burde aldri vært fengslet

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus med den tomme stolen med diplom og medaljen som skulle vært delt ut til den kinesiske dissidenten, fredsprisvinner Liu Xiaobo i 2010.
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus med den tomme stolen med diplom og medaljen som skulle vært delt ut til den kinesiske dissidenten, fredsprisvinner Liu Xiaobo i 2010. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsprisvinner Liu Xiaobo har fått uhelbredelig kreft og er løslatt fra fengsel, opplyser advokaten hans. Liu har betalt en høy pris, fastslår Nobelkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den Norske Nobelkomite mener Liu aldri burde vært fengslet og at han i realiteten ble dømt for å ha utøvd sin ytringsfrihet.

– Liu Xiaobo har ført en utrettelig kamp for demokrati og menneskerettigheter i Kina og har allerede måttet betale en høy pris for sitt uredde engasjement, skriver komiteen i en uttalelse.

Her understrekes det at Liu må få best mulig behandling for sykdommen sin. Mandag opplyste Lius advokat Mo Shaoping at demokratiforkjemperen har fått uhelbredelig leverkreft og at han er løslatt fra fengsel.

61-åringen fikk diagnosen 23. mai år og han behandles på et sykehus i Shenyang. Opplysningene er ikke bekreftet av kinesiske myndigheter, og en talsmann for landets utenriksdepartementet sier til nyhetsbyrået AP at han ikke kjenner til den siste utviklingen i saken.

Inngikk avtale

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært medforfatter av et opprop til støtte for demokrati i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har sittet fengslet i Jinzhou i den nordøstlige delen av landet. Liu ble dømt til elleve års fengsel, og han hadde om lag tre år igjen å sone.

I 2010 ble Liu tildelt Nobels fredspris. Han fikk ikke reise ut av landet for å motta prisen, og stolen hans sto tom under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus.

Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen og frøs forbindelsene til Norge. Først i fjor bedret forholdet seg, og kontakten mellom landene på regjeringsnivå ble gjenopptatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for den politiske tilnærmingen var en felles uttalelse fra landenes regjeringer hvor det ble fastslått at Norge ikke skal støtte handlinger som undergraver Kinas interesser. I april i år reiste statsminister Erna Solberg (H) på besøk til Kina.

Les også:

Lundestad: Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu

Jagland ber for Liu Xiaobo på Twitter

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dyster bakgrunn

Verken Solberg eller utenriksminister Børge Brende (H) har så langt kommentert Lius sykdom.

– Nyheten om at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig kreft er trist. Våre tanker går til han og hans familie, heter det i en skriftlig uttalelse fra Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Geir Lundestad, som var direktør for Nobelinstituttet da Liu mottok prisen, er glad for at demokratiforkjemperen nå er løslatt.

– Men det skjer jo på dystrest mulige bakgrunn, i og med at han har fått uhelbredelig kreft, sier Lundestad til NTB.

Geir Lundestad Foto: scanpix
Geir Lundestad Foto: scanpix

Han er usikker på om Liu noen gang vil få motta nobelprisen personlig, og sier det viktigste nå er at han får god medisinsk behandling.

– I tillegg kommer hans kones vanskelige situasjon. Hun har sittet i husarrest i flere år uten å ha vært dømt for noe som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International håper Liu får leve den siste delen av livet som en fri mann.

–Dette er et supertrist neste – og sannsynligvis siste – kapittel i denne triste fortellingen, sier Gerald Folkvord i Amnesty til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fortsatt like fortjent

I desember i fjor sa daværende leder av Nobelkomiteen, nå avdøde Kaci Kullmann Five, at fredsprisen til Liu var like fortjent som i 2010.

– Tildelingen av Nobels fredspris for 2010 til den kinesiske demokratiforkjemperen og menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo er etter Nobelkomiteens mening like velbegrunnet og fortjent i dag som den var for seks år siden, sa Five.

Mandag minner Nobelkomiteen om at Liu fortsatt har en stående invitasjon til å komme til Norge for å motta komiteens hyllest.

Den kinesiske menneskerettsaktivisten Zhang Xuezhong mener Lius sykdom er et tilbakeslag for Kinas demokratibevegelse.

– Mange mennesker hadde med rette høye forhåpninger til ham, sier Zhang.

Fakta om Liu Xiaobo

* En av Kinas mest kjente dissidenter

* Vinner av Nobels fredspris for 2010, en tildeling som skapte krasse reaksjoner mot Norge i Kina

* Født 28. desember 1955 i Changchun i Jilin-provinsen

* Litteraturviter og forfatter

* Var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989. Han satt deretter fengslet i to år og mistet sin stilling ved universitetet

* Har også flere ganger senere blitt pågrepet av politiet for sitt engasjement i demokratibevegelsen

* 25. desember 2009 ble han dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politisk manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina

* Kinesiske myndigheter lot verken Liu, hans kone Liu Xia eller andre medlemmer av familien reise til Oslo for å motta prisen

* Mandag ble det kjent at Liu Xiaobo har uhelbredelig kreft, og at han er løslatt fra fengselet

(Kilde: NTB)