Politiskryt til Frp: – De har ønsket det beste for norsk politi

NYTT KULL: Justisminister Per Willy Amundsen (til venste) var på besøk da avgangskullet ved Politihøgskolen i Bodø forleden fikk sit vitnesbyrd. Her sammen med avdelingsleder Johnny Steinbakk.
NYTT KULL: Justisminister Per Willy Amundsen (til venste) var på besøk da avgangskullet ved Politihøgskolen i Bodø forleden fikk sit vitnesbyrd. Her sammen med avdelingsleder Johnny Steinbakk. Foto: Kristin Svorte
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det politiske Norge langt på vei unisont slakter Frps vedtak for «et tryggere» land, får partiet skryt av grasrota i politi-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt Fremskrittspartiets vedtak om at de distrikt som «opplever behov for» generell bevæpning treffer godt på grasrota i norsk politi.

– Det er et godt stykke på vei mot vårt landsmøtevedtak. Det er svært positivt at Frp er for generell bevæpning. Vårt A-mål hadde vært at de åpner for generell bevæpning av politiet. Det at de gjør noe får full støtte fra Politiets Fellesforbund, sier forbundsleder Sigve Bolstad til ABC Nyheter.

Det regjeringsoppnevnte bevæpningsutvalget anbefalte i innstillingen de la frem i mars at norsk politi skal være ubevæpnet, og gikk inn for elektrosjokkvåpen som nytt taktisk våpen. I tillegg anbefalte de at politidistriktenes operative kapasitet skulle styrkes med flere patruljer.

– Manglende ressurser kan ikke kompenseres med våpen, sa utvalgsleder Anne Kari Lande Hasle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da saken ble behandlet i Stortinget, gikk samtlige partier med unntak av Frp inn for et ubevæpnet politi. Justisministeren var dermed på kollisjonskurs med egen statsminister.

Les også:

Solberg vil ikke bevæpne politiet

Høyre tar avstand fra Frp-utspill: – Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød

Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge. Ap: – Er dette seriøst?

Ett politi – generell bevæpning

Frps partileder Siv Jensen utdypet på fredagens pressekonferanse ønsket om bevæpning med at Europa det siste året er preget av grufulle terroraksjoner.

– Å sikre innbyggernes trygghet er statens viktigste oppgave, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun utdypet ikke hvilke distrikter som eventuelt var aktuelle. Sigve Bolstad kommenterer det slik:

– Vi mener hele politi-Norge må bevæpnes. I Nærpolitireformen heter det ett politi. Man skal ikke være veldig ulike på basisnivå. Det kan ikke være slik at de som kommer til Norge, og har tenkt til å foreta seg noe, skal kunne vurdere hvilke distrikter som er bevæpnet og ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå sikter du til terror?

– Ja, men også i det dagligdagse. Du skal ikke kunne sette deg ned og vurdere hvor i Norge du treffer bevæpnet politi. Poenget er at det i bunn og grunn er godt at Frp er for generell bevæpning.

Jensen sa også at de gikk til valg på å styrke politiet, og hevdet at det nettopp er det de har gjort.

Bolstad er ikke helt enig:

Terningkast fem for intensjon

– De hadde en god intensjon. Vi har til fagbladet Politiforum tidligere gitt dem faglig karakter fem på intensjon, men tre på gjennomføring. Intensjonen er vi ikke i tvil om: De som har jobbet med justispolitikk i Frp har ønsket det beste for norsk politi. Den har vi ingenting å utsette på, sier PF-lederen, og legger til:

– I gjennomføringen kom man inn etter den tragiske hendelsen 22. juli 2011, som krever et kraftig løft for norsk politi med behov for et nasjonalt beredskapssenter, behov for flere politihelikoptre, to politi per 1000 innbyggere og en masse bygningsmasse som rustes opp i Ski, Tønsberg og nå i Oslo. Samtidig skal man sørge for at politiet er en attraktiv arbeidsplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har avgangskullene på Politihøgskolene i Bodø, Kongsvinger, Stavern og Oslo fått sine vitnesbyrd. Justis- og beredskapsministeren var forleden i Bodø. Da ABC Nyheter snakker med Bolstad, står han utenfor Oslo Rådhus og ser på årets kull i hovedstaden.

– De jeg ser foran meg på her, bør definitivt få seg jobb, sier han.

Forbundslederen sier han har god dialog med Frp.

– Hvor god dialog? Har dere mange samtaler med statsråden?

– Under tidligere statsråder så har vi hatt meget god dialog. Nå med Per Willy Amundsen, så er det en god dialog. Det er ikke dialogen det er noe i veien med. De har gjennomført litt for dårlig, det går på midler og økonomi, sier Bolstad, og utdyper:

NOEN SNAKKER SAMMEN: –Under tidligere statsråder så har vi hatt meget god dialog, sier PF-leder Sigve Bolstad. her i samtale med tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på PFs landsmøte i 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NOEN SNAKKER SAMMEN: –Under tidligere statsråder så har vi hatt meget god dialog, sier PF-leder Sigve Bolstad. her i samtale med tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på PFs landsmøte i 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er historiens største norske politireform, det har man ikke tatt innover seg.

Han sikter blant annet til at også politiet må avstå en slags tiende til den blå-blå-regjeringens store effektiviserings- og avbyråkratiseringsreform.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva mener PF om de øvrige tiltakene – blant annet permanent grensekontroll – vil ikke det gå utover politiets ressurser andre steder?

– Vi må ha en grensekontroll, det må alle land ha, inkludert Norge. På hvilken måte man gjennomfører en best mulig grensekontroll, må være basert på politifaglige vurderinger, sier PF-leder Sigve Bolstad.

Aktuelt: Bevæpningsutvalgets leder: – Vi kommer med en klar anbefaling