Frp til valg på tiltak fra 2013

Dette er fem av punktene Frp går til valg på. Se video fra pressekonferansen i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp går til valg på å stanse «asylinnvandringen» til Norge. Det skal gjøres ved å opprette og drifte asylmottak i utlandet. Det samme sa partiet før valget i 2013. – Det er en helt annen situasjon nå, sier Siv Jensen til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal gjøre Norge til et tryggere land. Derfor går vi til valg på fem helt konkrete tiltak for å sikre det norske folks trygghet. Det første er å stoppe asylinnvandringen til Norge og opprette egne asylmottak i utlandet, sa Siv Jensen på en pressekonferanse fredag.

Men det er ikke første gang Frp varsler innvandringsstans, også før de kom til regjeringsmakt varslet de tiltak som ikke er blitt gjennomført i regjering.

Til NRK sa Jensen følgende i 2013:

– Frp har lenge sagt at vi trenger en stopp i innvandringen til Norge.

Hemmelig rapport

De politiske motstanderne har fredag reagert sterkt på tiltakene fra Frp, spesielt å stoppe «asylinnvandringen» har skapt reaksjoner.

– Dette anser jeg som useriøst valgkamputspill fra et smått bekymret Frp, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i 2013, før Stortingsvalget, fikk NRK tilgang til en intern rapport med navnet «Tiltak for en økonomisk og kulturell bærekraftig innvandring». Frps utvalg ble ledet av nåværende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg. Flere av tiltakene i rapporten er de samme som Frp trekker frem i årets valgkamp.

Her er tiltakene fra den hemmeligstemplede rapporten i 2013 som Frp trekker frem i årets valgkamp:

  • Innvandrere må jobbe og bo i Norge i ti år før de kan få statsborgerskap.
  • Norge bør opprette og drifte asylmottak i land i Afrika og Asia.
  • Etablere et nytt internasjonalt asyl- og flyktningesystem.
  • Stramme inn reglene for familieinnvandring.

Bakgrunn: Dette er tiltakene Frp går til valg på

Jensen: – En helt annen situasjon nå

Overfor ABC Nyheter avviser Siv Jensen at tiltakene kun er et valgkamputspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en helt annen situasjon nå enn for fire år siden. Langt flere har fått opp øynene etter asylkrisen i 2015. I Europa opplever vi at flere er åpne for nye og drastiske endringer for å få kontroll med innvandringen, sier Frp-lederen.

Hun hevder at mange som kommer over Middelhavet ikke er «reelle flyktninger».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kunne hjulpet langt flere ved å bruke pengene i nærområdene, og rette opp urettferdigheten i dagens system. I dag er veldig mange av de som kommer over Middelhavet til Italia økonomiske migranter, og ikke reelle flyktninger.

Amundsen i 2011: – Frp vil ha asylstopp

Nåværende justisminister Per-Willy Amundsen varslet allerede i 2011 at partiet ville ha asylstopp. Den gang var han innvandringspolitisk talsperson i partiet.

– Slik som dette asylinstituttet har utviklet seg de siste tiårene, mener jeg det er på tide å revurdere det. Det er blitt et redskap for folkevandring og fungerer ikke lenger som en trygg havn for mennesker i nød. Asylinstituttet har utspilt sin rolle, sa han til Vårt Land.

Keshvari: – Det burde vært full stopp

Så sent som i februar 2016 uttalte nåværende innvandringspolitiske talsperson i partiet Mazyar Keshvari at Norge ikke bør ta imot flere asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener vi er langt over grensa. Det burde vært full stopp og så burde vi kartlagt hvor mange flyktninger vi kan ta imot etter UNHCR sin modell, sa Keshvari til Dagbladet.

Hagen: – Vi vil ha innvandringsstopp i Oslo

Mangeårig partileder og Frp-nester, Carl I. Hagen, tok i 2015 til orde for at innvandringen til Oslo burde bli stanset.

– Under trykket av en slik masseinnvandring vil Oslo forslummes. Skatteinntektene vil gå ned og kostnadene vil eksplodere, hevdet Hagen overfor VG.

– Derfor vil vi ha innvandringsstopp i Oslo, i alle fall inntil våre nåværende utfordringer er løst, la han til.

Les også: Høyres stopper Sivs asyldrøm