Støre med faktafeil: – Han taler mot bedre viten

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag.
Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre hevder andelen i jobb fortsetter å falle. – Han taler i beste fall mot bedre viten, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten. De siste endringene viser at andelen sysselsatte har gått opp, slår SSB fast. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det klart viktigste for Norge i dag er arbeid, sa Jonas Gahr Støre torsdag under sin pressekonferanse 81 dager før nordmenn går til valgurnene.

Så kom Støre med følgende påstand:

– Det som er urovekkende i norsk økonomi i dag, er at andelen av oss som jobber har falt og den fortsetter å falle og produktiviteten går ned.

Høyre: – Direkte feil

Det er direkte feil, hevder Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Svein Flåtten (H) reagerer på Jonas Gahr Støre faktafeil. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Svein Flåtten (H) reagerer på Jonas Gahr Støre faktafeil. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det første er riktig, sysselsettingen har falt i 10 år siden finanskrisen. Den andre påstanden er direkte feil. Andelen av oss nordmenn som jobber fortsetter ikke å falle, den er litt på veg opp. Jeg skal være snill mot Støre og si at han i beste fall taler mot bedre viten, sier Flåtten til ABC Nyheter.

Flåtten peker også på signaler fra Norges Bank. Sentralbanksjef Øystein Olsen signaliserte torsdag at de forventer at arbeidsledigheten vil synke.

– Det er grunn til å være rimelig optimist på vegne av den økonomiske utviklingen framover. Vi har blitt tryggere på at veksten i norsk økonomi har fått feste. Den er på vei opp. Vi ser vekst i sysselsettingen, og legger til grunn at den vil fortsette framover, sa sentralbanksjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør i pengepolitikk i Norges Bank, Ida Wolden Bache, hadde også sine betraktninger om sysselsettingen:

– Den registrerte ledigheten har falt, og vært lavere enn vi anslo i forrige rapport. Vi venter at sysselsettingen vil vokse raskere enn arbeidstilbudet framover, slik at arbeidsledigheten vil avta framover, sa direktør Ida Wolden Bache.

Les også: Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norges Bank tror ikke lengre på rentekutt

SSB: 13.000 flere sysselsatte

Justert for sesongvariasjoner var det 126 000 arbeidsløse i april, viser den siste statistikken fra SSB. Dette utgjorde 4,6 prosent av arbeidsstyrken, opp 0,3 prosentpoeng fra januar.

– De siste endringene viser at andelen sysselsatte har gått opp,sier seniorrådgiver i SSB, Erik Horgen, til ABC Nyheter og forklarer:

– De ferskeste tallene som kom i går, er sesongjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU). De viser at det fra januar til april i år ble 13.000 flere sysselsatte, men det er en endring som er innenfor feilmarginen. Feilmarginen for sysselsatte i AKU er på 18.000, det vil si at når AKU viser økning på 13.000, kan den faktisk endringen ha vært et sted mellom 5.000 færre og 31.000 flere sysselsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser vi på endringene i andelen sysselsatte siden årsskiftet 2014/2015, har det vært en nedgang fra 68,5 prosent i januar 2015 til 67 prosent i april i år, viser tall fra SSB.

Pronosene til SSB er sysselsettingen skal øke noe fremover.

Les mer om prognosene her: Mot lysere tider

– Valgkamp fra Støre

Til ABC Nyheter sa Støres pressekontakt Camilla Ryste i mai at Arbeiderpartiet ville ha en «en langt mer kraftfull politikk for flere nye jobber slik at flere kan komme inn i arbeidslivet.»

Svein Flåtten tror Støre forsøker å legge feil premisser inn mot valgkampen for å vinne velgere:

– Jeg tror påstanden kommer fordi kampen om sannheten i arbeidet med å etablere arbeidsplasser og hva som skal til, vil bli knallhard frem mot valgkampen. Dette er å legge premisser for å komme på offensiven, sier Flåtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet: – Ansvarsfraskrivelse

Finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, mener Flåtten og Høyre viser manglende vilje til å ta situasjonen på alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det overordnede bildet er at andelen i jobb er på vei ned, og har gått mye ned de siste årene. I Revidert Nasjonalbudsjett forventer også regjeringen selv nedgang i 2017. Det at Høyre tolker en observasjon som er innenfor feilmarginen som en friskmelding av arbeidsmarkedet må stå for deres regning, jeg synes det vitner om ansvarsfraskrivelse og manglende vilje til å ta situasjonen på alvor, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

LO-økonomer sier skattekuttene regjeringen har gitt siden 2013, kunne skapt 27.600 jobber.

Les saken: LO: 27.600 jobber har gått tapt grunnet skattelette

Solberg: – Ledigheten er på vei ned

UENIG: Statsminister Erna Solberg hevdet sysselsettingen er på veg opp. En annen oppfatning enn Støre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UENIG: Statsminister Erna Solberg hevdet sysselsettingen er på veg opp. En annen oppfatning enn Støre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under en pressekonferanse tirsdag, sa Erna Solberg at ledigheten er på vei ned. Stikk i strid med oppfatningen til Arbeiderpartiet og Støre.

– Fallet i oljeprisen var et av de mest dramatiske sjokkene vi har hatt i norsk økonomi på flere tiår. Nå ser vi at ledigheten er på vei ned og veksten på vei opp. Det skapes flere jobber. Ledigheten er nå på samme nivå som før oljeprisfallet, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådgiver for den parlamentariske ledelsen i Høyre, Daniel Torkildsen, twitret følgende etter pressekonferansen til Jonas Gahr Støre:

Få minutter etter at Støre hadde startet talen, twitret Frps Ulf Leirstein følgende:

– Hører på Støre. Svartmalingen av situasjonen i kongeriket overgår selv det jeg ville ha klart i opposisjon...

Les også: KrF til angrep på regjeringens asylpolitikk

SE PRESSEKONFERANSEN TIL STØRE HER: