Utskiftinger i Macrons regjering etter anklager om økonomisk snusk

President Emmanuel Macron og den nå avgåtte forsvarsministeren Sylvie Goulard. Foto: AP/NTB scanpix
President Emmanuel Macron og den nå avgåtte forsvarsministeren Sylvie Goulard. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frankrike får kvinnelig forsvars- og justisminister etter at forgjengerne måtte trekke seg fra president Emmanuel Macrons ferske regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicole Belloubet blir ny forsvarsminister, og Florence Parly blir justisminister, opplyste Macrons kontor onsdag.

Parly kommer fra en lederstilling i det statlige jernbaneselskapet SNCF, mens Belloubet er medlem av den franske grunnlovsdomstolen.

De to kvinnene får plass i regjeringen etter at forgjengerne deres ble nødt til å trekke seg en drøy måned etter at Macrons regjering ble dannet. Justisminister François Bayrou og forsvarsminister Sylvie Goulard, begge fra det lille sentrumspartiet MoDem, forlot regjeringen etter å ha blitt anklaget for misbruk av offentlige midler.

– Falske anklager

Også EU-minister og MoDem-medlem Marielle de Sarnez opplyste onsdag at hun trakk seg. Dermed har sentrumspartiet mistet alle sine ministre i Macrons regjering.

MoDem anklages for å ha misbrukt midler fra EU-parlamentet. Saken beskrives som spesielt pinlig siden Bayrou – MoDems leder – har ledet arbeidet med å oppfylle Macrons valgløfte om å fjerne økonomisk snusk fra fransk politikk.

Den nå avgåtte justisministeren mener selv han utsettes for falske anklager.

– Jeg ønsker ikke å utsette regjeringen for en løgnkampanje, sa Bayrou under en pressekonferanse etter at han trakk seg onsdag.

Mange korrupsjonssaker

Koalisjonsregjeringen bestående av Macrons parti Republikken på vei og MoDem ble dannet i mai etter at Macron vant det franske presidentvalget.

I valgkampen lovet Macron en grunnleggende fornyelse av fransk politikk og kamp mot korrupsjon. En lang rekke franske politikere er de siste årene blitt anklaget for korrupsjon og misbruk av offentlige midler.

Macrons regjering presenterte i forrige uke et lovforslag som skal forhindre interessekonflikter i politikken og sette "en ny moralsk standard". Regjeringen ønsker blant annet å hindre at politikere ansetter familiemedlemmer som assistenter.

I tillegg til at de tre MoDem-ministrene har gått av, har territorialminister Richard Ferrand trukket seg fra den nye regjeringen. Han anklages for å ha gitt ulovlige økonomiske fordeler til samboeren sin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden