Lysbakken avviser kaos på rødgrønn side

Oslo 20170621. Partileder i SV Audun Lysbakken flanket av nestlederne Snorre Valen og Kirsti Bergstø på partiledelsens oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20170621. Partileder i SV Audun Lysbakken flanket av nestlederne Snorre Valen og Kirsti Bergstø på partiledelsens oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener regjeringsalternativene er uklare på rødgrønn side, men får svar på tiltale fra SV-leder Audun Lysbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er modig av Solberg å bringe dette med kaos inn i valgkampen. At en sittende statsminister går til valg på en så uavklart situasjon som hun har, er ganske oppsiktsvekkende. Det er den store historien her, sier Lysbakken.

Solberg brukte ikke ordet kaos, men under den oppsummerende pressekonferansen i representasjonsboligen tirsdag viste hun til at en rekke ulike regjeringsalternativer også er blitt lansert på rødgrønn side.

Tidligere har Frp-leder Siv Jensen brukt begrepet "artig bukett" om Ap-leder Jonas Gahr Støres potensielle partnere på venstresiden: Rødt, MDG, SV og Sp.

Klar posisjon

Lysbakken sier Solberg har mislyktes i sitt forsøk på å samle et borgerlig lag i regjering. Samtidig anfører han at SVs egen posisjon er klar.

– Vårt mål er en Ap-ledet regjering som ikke har flertall uten oss. Det vil gi SV betydelig innflytelse, sa SV-lederen da han onsdag oppsummerte stortingsvåren på vegne av partiet sitt.

Lysbakken mener SV har et sterkt kort overfor venstresidevelgere:

– Det er bare SV som kan sørge for at Ap og Jonas Gahr Støre må samarbeide mot venstre og ikke mot sentrum.

Aktuelt: Frp mest fram på ny måling – krise for Venstre og SV

Liker hverandre

Nestleder Snorre Valen hevder de fire partiene på borgerlig side har et problem som de rødgrønne ikke har.

– Det er snakk om fire partier som ikke liker hverandre. På vår side er det partier som har lyst til å samarbeide med hverandre, sier han.

Men i forrige uke slo Sp-ledelsen fast at SV kan komme til å bli droppet som samarbeidspartner. Der snakkes det ikke lenger om en ny rødgrønn regjering, men en Sp/Ap-ledet regjering.

– SV har nærmest stilt ultimative krav til en regjering. Hvis det skulle bli en situasjon med forhandlinger mellom partiene etter valget, må vi jo også diskutere om det er klokt og hensiktsmessig med slike krav, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB fredag.

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak før valget

Samarbeid

Lysbakken holder på sin side muligheten åpen for at SV vil inn i en ny Ap-ledet regjering eller samarbeide med regjeringen som støtteparti på Stortinget. Om det i så fall blir på bakgrunn av en egen samarbeidsavtale eller gjennom en mindre forpliktende budsjettavtale, vil han ikke si noe om nå.

– Erna Solberg kan være helt trygg på at hun kommer til å bli avsatt hvis hun mister flertallet. Og da skal vi sitte ved forhandlingsbordet. Vi vil ikke tre til side til fordel for noen andre, tilføyer Lysbakken med henvisning til KrF, som Ap har beilet til i lengre tid.

Aktuelt:

Sammenligner Frp med Tyrkias regime - melder seg ut i protest etter 17 år

Usikkert om Arbeiderpartiet støtter asylinnstramminger

Grande henter fransk inspirasjon til tøff Venstre-valgkamp

Den rødgrønne alliansen henger i en tynn tråd