Tvangsutsender flest øst-europeere

PU-sjef Morten Hojen Ervik har sendt ut færre med tvang i år. Det skyldes at det er færre å sende ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PU-sjef Morten Hojen Ervik har sendt ut færre med tvang i år. Det skyldes at det er færre å sende ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hittil i år har Politiets utlendingsenhet tvangsreturnert 2354 personer. Det er 28 prosent færre enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

408 av de som ble tvangsutsendt av politiet har fått endelig avslag på en asylsøknad. I tillegg kommer 194 personer som er sendt ut fordi asylsøknaden deres skal behandles i et annet land.

Av de øvrige 1751 som er tvangsreturnert av politiet kommer mer enn halvparten, 886 personer, fra et land i Øst-Europa (inkludert det tidligere Sovjetunionen).

De som er tvangsutsendt er sendt til 105 ulike land. De største mottakerlandene er Sverige, Italia, Romania og Polen med rundt 200 personer til hver av landene.

Les også: Over 63.000 enslige barn søkte asyl i EU-land i fjor

Politiets utlendingsenhet (PU) uttransporterte 179 straffede personer fra Norge i mai. Det tilsvarer 40 prosent av de i alt 452 personene som ble sendt ut denne måneden.

Nesten halvparten av de straffede kommer fra bare tre land: Romania, Polen og Litauen. Det viser PUs tvangsutvisningsstatistikk for mai måned.

Til sammen har PU uttransportert 866 personer som er ilagt en straffereaksjon i årets fem første måneder. I fjor til samme tid var det tilsvarende tallet 824.

Les også: Over 700.000 fikk asyl i EU i fjor

Samlet er returtallet i årets fem første måneder på 2.354 personer, som er 28 prosent færre enn i fjor. Forklaringen er at det kommer svært få asylsøkere til Norge for tiden. Dermed er det færre å sende ut.

– Vi nærmer oss halvannet år med svært lave ankomster. Dette påvirker også uttransporteringsstatistikken, sier sjef i PU, Morten Hojem Ervik.

«I mai ble også 10 mindreårige uttransportert. Alle ble uttransportert som en del av en familie», heter det i PUs pressemelding.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden