KrF på stedet hvil under Hareide

Knut Arild Hareide har ikke klart å løfte oppslutningen om KrF i løpet av sine seks år som partileder. Samarbeidsavtalen med regjeringen får noe av skylden.

Se hele KrF sin pressekonferanse i vinduet over.

– Samarbeidsavtalen har vært en blandet opplevelse. Den har gitt oss store gjennomslag, men også skapt en del slitasje, sa KrF-lederen da partiet mandag holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Vi må ta ansvar for ting vi ikke har vært med på, som for eksempel i landbruksoppgjøret. Det skaper en frustrasjon blant våre medlemmer, utdyper han.

Nå håper han å mobilisere gjerdesittere og velgere som sympatiserer med partiet uten å stemme KrF. Partiets egne bakgrunnstall antyder at så mange som 100.000 velgere har partiet som andrevalg. Til sammenligning fikk KrF 158.475 stemmer ved valget i 2013.

Ingen vekst

Hareide er ubestridt som partileder, men resultatene viser at han ikke har evnet å løfte KrF fra nivået det hadde under Dagfinn Høybråtens ledelse.

KrF fikk 5,7 prosent sist stortingsvalg og oppnådde 5,6 og 5,4 prosent ved kommunevalgene i 2011 og 2015. De siste månedene har partiet hatt en oppslutning på 4,7 prosent i gjennomsnitt av meningsmålingene.

– Jeg synes naturlig nok at vi fortjener en større oppslutning, sier Hareide, som avviser at KrF er redusert til et regionalt parti for kristne kjernevelgere på Sør- og Vestlandet.

– Vi er et landsdekkende parti, selv om vi har en ekstra styrke på Sør- og Vestlandet, sier han.

Inn i regjering

KrF har hatt statsministeren tre ganger og sittet i sju regjeringer siden krigen. Nå er det tolv år siden sist.

– Vi har en helt ambisjon enn å inngå en ny samarbeidsavtale. Vi ønsker oss inn i regjering, sier Hareide.

KrF-lederen gjør ikke som Venstres Trine Skei Grande i forrige uke, da hun langt på vei antydet at partiet hennes kan komme til å opprettholde støtten til Høyre og Frp, dersom det ikke er rom for en blågrønn regjering.

– Vårt svar er veldig enkelt. Vi ønsker en KrF\Høyre-regjering med så mange sentrumspartier som mulig, sa Hareide.

50 saker

Familie, barn og menneskeverd. Det er satsingsområdene for KrF, noe Hareide mener tydelig er blitt gjenspeilet i denne perioden.

Han spritet opp pressekonferansen på det populære utestedet Himkok i Oslo med en liste over 50 utvalgte gjennomslag for KrF i perioden. Opptrappingsplan for å bekjempe vold mot barn og tiltak mot menneskehandel står øverst på lista, som ellers omfatter alt fra pornoutvalg og kunstnerstipend til konvertittavtale og nasjonal strategi for villbier.

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden