Macron risikerer store sosiale konflikter hvis valgløfter gjennomføres

Frankrikes president Emmanuel Macron (i midten) sammen med forsvarsminister Sylvie Goulard og toppsjef i Dassault Aviation Eric Trappier mens de ser på Paris Air Show i Le Bourget.
Frankrikes president Emmanuel Macron (i midten) sammen med forsvarsminister Sylvie Goulard og toppsjef i Dassault Aviation Eric Trappier mens de ser på Paris Air Show i Le Bourget. Foto: Michel Euler / AP

Den nye franske regjeringens første store utfordring er å endre landets arbeidslov uten å provosere fram store sosiale konflikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å endre arbeidsloven er ingen enkel sak i Frankrike. Fagbevegelsen har lammet Frankrike tidligere, og den kan lamme landet til gagns igjen, sier Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han understreker at selv om Macrons parti Republikken på vei og støttepartiet Modem sikret seg et øredøvende flertall i nasjonalforsamlingen, med 350 av 577 plasser, betyr det ikke at regjeringen kan regne med å ha folk på sin side, ettersom kun 43 prosent av velgerne deltok i søndagens valg.

– Ytre venstre-leder Jean-Luc Mélenchon har allerede sagt at det vil være et sosialt statskupp hvis Macron benytter anledningen til å gjøre radikale endringer, sier Malnes til NTB.

Dyp uenighet

Macron lovet under valgkampen at han vil gjøre det lettere for bedrifter å si opp folk, i tillegg til at en større del av avtaleverket skal kunne vedtas lokalt i den enkelte bedrift, ikke sentralt. Det kan blant annet innebære unntak fra 35-timersuken.

Målet er å få ned arbeidsledigheten, spesielt blant unge.

– Det er en politikk som går på bekostning av arbeidstakernes rettigheter, og det vil skape motstand ettersom det er dyp uenighet om dette virker, sier Malnes.

Mélenchons parti Det ukuelige Frankrike sikret seg i alt 17 plasser i nasjonalforsamlingen, noe som er nok til å kunne danne en egen parlamentarisk gruppe, få lengre taletid og ekstra økonomisk støtte. Sammen med kommunistene har venstrepartiet sikret seg 27 plasser.

Malnes tror Mélenchon vil bruke sin nye stilling for alt den er verdt. Han spår også at Nasjonal front vil reise seg igjen, selv om det kan ventes en intern oppvask etter det dårlige valgresultatet.

Splittet parti

Den største opposisjonspartiet er imidlertid Republikanerne, som sikret seg 137 av de i alt 577 plassene, men det er usikkert hva slags motstand det vil gi regjeringen ettersom partiet ifølge Malnes preget av stor ideologisk spennvidde. Her finnes både politikere som vil samarbeide med Macron og de som er mer på linje med Nasjonal front.

Malnes understreker også at det kan skjule seg konflikter under overflaten i Macrons parti, ettersom mange av de nyvalgte representantene mangler både politisk erfaring og klare standpunkter.

– Det betyr at de kan formes, men det betyr også at det kan komme overraskelser, sier Raino Malnes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden