Nå er forhandlingene om brexit i gang

De formelle forhandlingene mellom EU og Storbritannia om britenes uttreden av EU startet i Brussel mandag formiddag.
De formelle forhandlingene mellom EU og Storbritannia om britenes uttreden av EU startet i Brussel mandag formiddag. Foto: Emmanuel Dunand / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I verste fall ender det med en katastrofal krasjlanding for Storbritannia. Men britene insisterer på å gå smilende inn i brexit-forhandlingene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De formelle forhandlingene om vilkårene for Storbritannias uttreden av EU begynte mandag klokka 11.

EUs sjefforhandler Michel Barnier tok da imot Storbritannias brexitminister David Davis ved EU-kommisjonens hovedkvarter Berlaymont i Brussel.

– Vårt mål er klart. Vi må først håndtere den usikkerheten brexit skaper, spesielt for borgere, sa Barnier.

– Jeg håper vi i dag kan identifisere noen prioriterte spørsmål og bli enige om en tidsplan, sa han.

Lover konstruktiv tone

I forkant av forhandlingsstart har flere ledende politikere i Europa sagt at EUs dør fortsatt står åpen hvis britene ombestemmer seg.

Bakteppet er sjokkresultatet i det britiske valget tidligere i juni, som har skapt betydelig debatt om Storbritannias strategi i forhandlingene.

Men ifølge Davis skal ingen være i tvil om at Storbritannia kommer til å gå ut av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om forhandlingene utvilsomt vil bli utfordrende til tider, vil vi gjøre alt vi kan for å få på plass en avtale som er i alles beste interesse, sa Davis.

– Vi tar fatt på forhandlingene i en positiv og konstruktiv tone, fast bestemt på å bygge et sterkt og spesielt partnerskap for framtida mellom oss selv og våre europeiske allierte og venner, sa han.

Tror på lykkelig slutt

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ber Europa om å heve blikket nå som forhandlingene sparkes i gang.

– Jeg tror hele denne prosessen vil lede fram til en lykkelig løsning som lar seg gjennomføre til gagn og ære for alle involverte, sier Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er ikke i tvil om at det vil bli mye diskusjon om avtalens innhold, og kanskje spesielt om pengeoppgjøret.

– Men det som er viktigst akkurat nå, er å heve blikket og skue ut over horisonten, sier Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faseinndeling

Det er ventet at første dag vil handle mest om praktiske spørsmål. EUs forslag er at forhandlingene skal gå i sykluser på fire uker, og at de skal deles inn i faser. Selve skilsmissen skal være tema i første fase, mens det framtidige forholdet først vil bli diskutert i fase to.

Storbritannia vil helst diskutere begge deler parallelt, men har nå bestemt seg for å godta faseinndelingen, skriver The Times.

Avisa melder også at statsminister Theresa May kommer til å legge fram et forslag til avtale om borgeres rettigheter når hun deltar på EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag denne uka. Både EU og Storbritannia har utpekt dette som en førsteprioritet.

Frykt for krasjlanding

Partene har mindre enn to år på seg til å diskutere. Den 29. mars 2019 vil Storbritannia automatisk gå ut av EU, uansett om de er enige om en avtale eller ikke. Tidsfristen kan kun forskyves ved enstemmighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrekkscenarioet er at forhandlingene skal krasjlande, og at britene skal ryke ut av EU uten at en avtale er kommet på plass.

Britene står likevel fast på at ingen avtale kan være bedre enn en dårlig avtale.

– Ingen avtale vil være et veldig, veldig dårlig utfall for Storbritannia, sier Storbritannias finansminister Philip Hammond til BBC.

– Men det fins et verre utfall, og det er en avtale som bevisst er lagd for å straffe oss. En slik avtale vil jeg ikke godta, advarer han.

Brexit:

* 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU

* 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU

* 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet

* 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia

* EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at en avtale om vilkårene for utmelding må være på plass innen oktober 2018 hvis Storbritannia og EU skal rekke å ratifisere den innen fristen

* 29. mars 2019 går Storbritannia automatisk ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse