Norge vurderer deltakelse i EUs nye fond for våpenforskning

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) (bildet) vurderer om Norge skal slutte seg til EUs permanente fond, som i perioden 2021–27 skal bruke 500 millioner euro i året på forskning og 1 milliard euro på innkjøp av forsvarsmateriell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) (bildet) vurderer om Norge skal slutte seg til EUs permanente fond, som i perioden 2021–27 skal bruke 500 millioner euro i året på forskning og 1 milliard euro på innkjøp av forsvarsmateriell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge er invitert til å delta i et nytt stort EU-fond for forskning på og felles innkjøp av militært materiell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vurderer om Norge skal slutte seg til EUs permanente fond, som i perioden 2021–27 skal bruke 500 millioner euro, eller 4,7 milliarder kroner, i året på forskning og 1 milliard euro på innkjøp av forsvarsmateriell, skriver Aftenposten.

Målet er å samordne forsvarsinnsatsen i Europa. De reelle investeringene vil bli større, ettersom EU-midlene bare skal være en grunnpilar i det felles prosjektet, ifølge Svenska Dagbladet.

Les også: Forsvaret vil plassere langtrekkende luftvernraketter i Trøndelag

I Regjeringens arbeidsprogram for samarbeidet med EU står det skrevet at «Regjeringen vil videreføre samarbeidet med EU om å utvikle forsvarsmateriell i fellesskap".

"Det vil styrke Europa som en relevant og strategisk aktør, også innenfor NATO. Vi ønsker også å delta i EUs forsøksprogram for forsvarsrelatert forskning og utvikling", heter det.

Saken ble drøftet i Stortingets Europautvalg i mai. Der informerer regjeringen Stortinget om løpende EØS-saker.

Underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet skriver i en epost til avisen at en avgjørelse om norsk deltakelse vil bli tatt til høsten.

Les også:

Klassekampen: Forsvaret bruker Russland som argument for rakettskjold

Voldsdømt major sparkes, bryter Hærens etiske standard

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden