KrF-nestor Hans Olav Tungesvik er død

Kongens Fortjenstmedalje i gull. Kongen holdt torsdag mottakelse på Slottet. Her hilser Hans Olav Tungesvik og ledsager Liv Tungesvik fra Etne i Hordaland, på kong Harald. Tungesvik fikk medaljen for sin innsats som stortingsmann, psykiater og misjonsmann.
Kongens Fortjenstmedalje i gull. Kongen holdt torsdag mottakelse på Slottet. Her hilser Hans Olav Tungesvik og ledsager Liv Tungesvik fra Etne i Hordaland, på kong Harald. Tungesvik fikk medaljen for sin innsats som stortingsmann, psykiater og misjonsmann. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere KrF-stortingsrepresentant Hans Olav Tungesvik døde fredag, 81 år gammel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere stortingsrepresentanten var ute på sykkel da han kolliderte med en personbil i Skånevik i Etne i Hordaland mandag. Siden har han vært innlagt på Haukeland universitetssjukehus med alvorlige skader, hvor han døde fredag, melder Bergens Tidende.

Tungesvik var stortingsrepresentant for Hordaland KrF fra 1977 til -85, og parlamentarisk nestleder de to siste årene. Etter årene på Stortinget bygde han opp og var leder for Frihamn Psykiatriske senter fram til 2008.

OSLO 19811027. Lege og stortingsrepresentant, Hordaland (KrF) Hans Olav Tungesviki 1981. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
OSLO 19811027. Lege og stortingsrepresentant, Hordaland (KrF) Hans Olav Tungesviki 1981. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Det er med stor sorg jeg fikk meldingen om at Hans Olav Tungesvik har gått bort. Hans Olav var en bauta i KrF og en nestor innenfor psykiatrien i Norge. Hans varme hjerte gjorde at han sto på for dem som trengte det mest til siste dag, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide i et innlegg på Facebook.

Tungesvik ble Cand.med. i 1964. Han hadde fem års allmennpraksis, og ble spesialist i psykiatri i 1975, og var fylkespsykiater i Finnmark fra 1975–77. Tungesvik ga i alt ut ni bøker, de fleste om medisinske og mentalhygieniske emner. Tungesvik var leder i Noregs Mållag fra 1965–70 og var hedersmedlem i organisasjonen. Han har også vært leder av Landsrådet for Misjonsalliansen, og av KrFs Seniorutvalg i perioden 2010–2015.

Tungesvik fikk Etne kommunes kulturpris 1995, og Kongens fortjenstmedalje i gull i 2007.

Les også:

Fann kraft i kreftdiagnosen

Trailersjåførar slit med etterverknader

Kraftige reaksjoner på Christine Kohts KrF-show