Presidentskapet får sterk kritikk fra kontrollkomiteen etter byggesprekk

Stortingspresident Olemic Thommessen under avstemningen i et fullsatt Storting, etter debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Stortingspresident Olemic Thommessen under avstemningen i et fullsatt Storting, etter debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentskapets håndtering av Stortingets byggeprosjekt er sterkt kritikkverdig, mener en enstemmig kontrollkomité. Men Olemic Thommessen (H) får bli sittende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for kritikken er kostnadsoverskridelsene på Stortingets byggeprosjekt, som blir minst 700 millioner kroner dyrere enn antatt.

Flertallet støtter ikke mistillit mot Thommessen og visepresidentene, slik SV og Sp tar til orde for. Men kritikken har den sterkeste ordlyden komiteen kan komme med uten å kreve at presidentskapet at må gå.

– Komiteen viser til at ansvaret for kostnadsoverskridelsene ifølge Riksrevisjonens rapport ligger hos byggherren. Byggherren er Stortingets presidentskap, heter det i innstillingen fra kontrollkomiteen.

Det er Riksrevisjonens rapport om byggesprekken kontrollkomiteen nå har ferdigbehandlet og avgitt sin innstilling til.

Les også: Stortingspresidenten måtte stå skolerett i Stortingssalen

– Ikke oppdatert informasjon

Komiteens leder Martin Kolberg (Ap) sier at Stortinget ikke var godt nok organisert for å følge opp byggeprosjektet og at presidentskapet ikke ga komiteen oppdatert informasjon underveis. På spørsmål om det ikke ville være naturlig at saken fikk personlige konsekvenser for noen i ledende stillinger, svarer Kolberg:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke nødvendigvis, slik vi bedømmer det. Det viktigste er at Stortinget rydder opp i dette og utviser den nødvendige ydmykhet.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener det mest alvorlige i saken er at presidentskapet ikke har informert Stortinget godt nok. Han mener mistillit er en "nødvendig konsekvens" av fadesen og presidentskapets ansvar.

– Jeg er opptatt av at vi skal få en kultur hvor uheldige forhold må få konsekvenser. Hvis det ikke får konsekvenser i Stortinget vil det heller ikke få konsekvenser i offentlig forvaltning ellers, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget vil stemme over SV og Sps mistillitsforslag i forbindelse med at komiteens innstilling behandles tirsdag.

– Flere hadde vært tjent med å forstå at befolkningen må se at vi tør å la våre egne ledere ta konsekvensen, slik Stortinget krever av andre. Jeg er helt overbevist om at en leder i næringslivet som fikk sånne overskridelser og gjorde så lite for å hindre det, ville fått fyken, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

– Ikke parlamentarisme

Kolberg avviser på det mest bestemte at begrunnelsen for å stemme imot mistillit handler om at Ap selv har to representanter i presidentskapet, Svein Roald Hansen og Marit Nybakk.

Høyres Michael Tetzschners støtter heller ikke mistillitsforslaget:

– Vi har ikke en parlamentarisme. Vi har valgt kolleger til å sitte i presidentskapet, sier han.

Han påpeker imidlertid at det nye Stortinget skal velge presidentskap igjen til høsten og kan "treffe de valg som de føler seg er bekvem med".

Tetzchner mener ikke bare kostnadsoverskridelsene i seg selv er alvorlige, men hvordan prosjektet este ut.

– Det er et prosjekt som har vokst fra 70 millioner kroner, med vindusutskiftninger, ventilasjonsanlegg og etasjeskiller av brannhensyn, til å bli en unødvendig tunnel på 260 meter, en unødvendig utgravd kjeller og et post- og varemottak som det egentlig ikke er behov for, sier han.

– Det har ikke vært innebygde bremser for prosjektet slik rammebetingelsene ville vært i enhver annen statlig virksomhet.

Venstres Abid Raja sier kontrollkomiteen er enig i at de selv burde etterspurt mer informasjon om prosjektet

– Men dette rokker ikke ved ansvaret som påligger hele presidentskapet samlet, sier Raja.