Meny

Stortingsvalget:

Rødt skal få kampanje-tips av Bernie Sanders rådgivere

POPVENSTRE: Partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen slipper rådgiverne til Bernie Sanders løs på Oslo-folket lørdag, og seg selv søndag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
POPVENSTRE: Partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen slipper rådgiverne til Bernie Sanders løs på Oslo-folket lørdag, og seg selv søndag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Rødts strategi for å få profitører ut av barnehagene ble forbudt av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fredag. Partitoppene lover å fortsette også den kampen.

Som foran mange stortingsvalg tidligere, øyner ledelsen i partiet Rødt store sjanser til igjen å bli valgt inn på Stortinget.

Denne gangen har imidlertid partileder Bjørnar Moxnes sterke meningsmålinger å slå i bordet med:

– På denne tida foran stortingsvalget i 2013, hadde vi 1,6 prosents oppslutning. Nå ligger snittet på meningsmålingene i mai på 2,6 prosent, fortalte Moxnes da han og nestleder Marie Sneve Martinussen inviterte pressen til et sommermøte.

Moxnes kan også slå i bordet en medlemsvekst på 50 prosent siden forrige stortingsvalg, til over 3300.

– Rødt er med på å styre flere store byer. Da får vi vist fram at vi drar norsk politikk i riktig retning, sier Moxnes og lister opp: Tromsø, Bodø, Oslo,  Gjøvik og Kragerø.

Sanders-aktivister til Oslo

Martinussen er festivalsjef for et større parkarrangement i Oslo lørdag, Popvenstre, der det politiske blir supplert med musikk og kultur. Ikke minst skal oslofolk få oppleve noen av aktivistene som organiserte kampanjer for Bernie Sanders i USA.

De skal søndag skolere Rødts partiapparat til mobilisering av folk.

– Hovedspørsmålet for oss er: Hvordan slå tilbake høyrepopulismen? sier Moxnes.

Noe av Rødts grep er å bekjempe bruken av «velferdsprofitører» til å utføre oppgaver for det offentlige.

I Oslo har partiet klart å få byrådet med på regler som gjør det bortimot umulig for kommersielle selskaper å få drive nye barnehager. I Trondheim var Rødt første parti ut til å foreslå det som har blitt en realitet der, et klart nei til kommersielle barnehager.

Les også:  Moxnes knaller til mot EU-vennene på venstresiden

– Ut med velferdsprofitører

Trondheims vedtak mot kommersielle barnehager fikk denne uka kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å rykke ut og si det er ulovlig.

– I dag kom Fylkesmannen med beskjed om at vedtaket oppheves i Trondheim. Vår politikk blir stanset av juridiske spissfindigheter av en Høyre-statsråd! utbryter Moxnes.

– Vi skal inn på Stortinget for å sette ned foten for velferdsprofitører i barnehagene, legger han til.

– Torbjørn Røe Isaksen sier det er ulovlig å prioritere de ideelle organisasjonene framfor profitører i barnehagesektoren. Samtidig er han minister for skolene der det er forbud mot profitt. Hvis det ikke er greit å tjene penger på en seksåring, hvorfor for en femåring?

– Hvorfor skal kommersielle selskaper ut av velferdstjenester for det offentlige, men ikke tekniske oppgaver som snømåking og byggearbeider?

– Det er meningsløst at penger fra skattebetalerne tas ut til privat berikelse. Vi syns det er like meningsløst å sette ut søppeltømming på anbud. Det bør være i offentlig regi. Selskapet Veireno som prøvde seg i Oslo, er stjerneeksempel. Når Forsvaret kaster ut renholderne, ser vi også der dårligere renhold, og de ansatte taper 1 million i pensjon, sier Rødt-lederen.

Han har ikke gitt opp tanken om faktisk å komme over sperregrensa på 4 prosent.

– Da trenger vi bare å løfte oss ett prosentpoeng, sier Moxnes.

Les også:   Moxnes på vippen vil farge Ap rødt

Populært