Macrons regjering med riper i lakken før ny valgrunde

Frankrikes president Emmanuel Macron håper på flertall i nasjonalforsamlingen for hans regjeringskoalisjon. Runde to i valget til nasjonalforsamling går av stabelen på søndag.
Frankrikes president Emmanuel Macron håper på flertall i nasjonalforsamlingen for hans regjeringskoalisjon. Runde to i valget til nasjonalforsamling går av stabelen på søndag. Foto: Thibault Camus / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron lover å vaske rent i fransk politikk. Nå må teamet hans svare på ubehagelige spørsmål om liv og lære før siste valgrunde. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag denne uka la Macrons regjering fram sitt første store lovforslag. Den nye loven skal forhindre interessekonflikter i politikken og sette en ny moralsk standard i et politisk landskap som de siste årene har vært plaget av tallrike korrupsjonsskandaler.

Men lanseringen av forslaget, som kommer bare dager før siste runde i valget til nasjonalforsamling, har ikke vært fullt så vellykket som regjeringen hadde håpet.

Bayrou under press

Det skyldes blant annet at justisminister François Bayrou – ministeren som har hatt hovedansvar for lovforslaget – selv er innviklet i en skandale. Bayrou leder sentrumspartiet MoDem, som har gått i koalisjon med Macron og hans nye parti Republikken på vei. MoDem etterforskes nå for mulig misbruk av midler fra EU-parlamentet.

EU-minister Marielle de Sarnez, som også er medlem i MoDem, er samtidig en av flere franske politikere som nå er innviklet i en lignende sak. Richard Ferrand, minister for regionpolitikk, etterforskes dessuten for tidligere forretningsaktiviteter. Alle sammen nekter for å ha gjort noe galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Nasjonal front skuffet over dårlig valg

Vil ha slutt på familiejobber

Et viktig element i det nye lovforslaget er at det skal bli forbudt for regjeringsmedlemmer og parlamentarikere å ansette familiemedlemmer. I løpet av siste periode har rundt 100 av de 577 parlamentarikerne i nasjonalforsamlingen ansatt minst ett familiemedlem.

Bakteppet for innstrammingen er skandalens som rammet den konservative presidentkandidaten François Fillon i vinter. Han mistenkes for å ha lønnet sin kone Penelope som parlamentarisk assistent uten at hun faktisk utførte noe arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår også strengere krav om rapportering av pengebruk og nye regler som skal forhindre interessekonflikter, i tillegg til at det skal bli mulig å fradømme folk retten til å stille til valg.

Innsikt: En ny elite tar over i fransk politikk

Ny valgrunde

I forrige uke ringte Bayrou for å klage til sjefen for et team med gravejournalister i Radio France som gransker mistankene mot MoDem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke falt i god jord i Frankrike, og Bayrou ble offentlig irettesatt av statsminister Édouard Philippe.

Saken førte til at regjeringens pressetalsmann Christophe Castaner onsdag måtte rykke ut og forsikre om at situasjonen hadde roet seg ned igjen, og at det ikke var spenninger i regjeringen.

Om de uheldige sakene vil få noen innvirkning på valget førstkommende søndag, gjenstår å se.

Det har vært ventet at regjeringskoalisjonen vil vinne et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen. Prognoser etter første valgrunde tydet på at minst 400 av de 577 setene ville gå til Republikken på vei og MoDem.

Aktuelt:

Katastrofevalg for franske sosialdemokrater

Macrons parti danket ut rivalene i Frankrike