Stemmer:

Solberg mer som May enn Merkel

Foto: Hege K. Fosser Pedersen/GlynLowe.com/ay Allen
Foto: Hege K. Fosser Pedersen/GlynLowe.com/ay Allen

Erna Solberg ønsker å framstå som «Norges Angela Merkel», men hun er mer som Theresa May og Høyre ligner mer på sitt britiske søsterparti enn på sitt tyske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Wegard Harsvik
Forfatter og leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det har lenge vært en kjent sak at Høyres strateger har ønsket å framstille Erna Solberg som «Norges Angela Merkel» [1] . Også Solberg selv har vist til Merkel som et forbilde. [2]

Alt fra innstuderte håndbevegelser til bekledning, er nøye gjennomtenkt for å oppnå den effekten. Men i virkeligheten likner Solbergs Høyre mer på sitt britiske søsterparti enn på sitt tyske. Det er mer av Theresa May enn Angela Merkel i den politikken statsministeren har stått for de siste fire årene.

Et grunnleggende veivalg er hvordan man forholder seg til partiene og velgerne på ytre høyre fløy. Angela Merkel har tatt opp kampen mot fremmedfiendtlige krefter i Tyskland, og utviste stort politisk mot da hun ønsket flyktninger fra Syria velkommen til Tyskland under mottoet «wir scharfen das» – dette klarer vi.

Vanlige arbeidere har hatt nedgang i lønna på 10 prosent de siste 10 årene.

Hun har flere ganger tatt et knallhardt oppgjør med det største partiet på ytre høyre, Afd. Hun har tatt sitt kristeligdemokratiske parti mot sentrum, og styrer i koalisjon med sosialdemokratene.

I Storbritannia har toryene valgt en annen vei. De har møtt konkurransen fra høyrepopulistene i UKIP med å dreie sitt eget parti kraftig til høyre i saker som handler om innvandring, arbeidsliv og sosiale spørsmål. Strategien har vært å gjøre UKIP unødvendig, gjennom å ta opp i seg de strømningene det partiet representerer.

Etter valget vender May seg til det tungt konservative nord-irske unionistpartiet, som har sterkt negative holdninger til homofile og kvinners rett til abort, blant annet.

Dette er den samme linjen det norske Høyre under Solbergs ledelse har fulgt. Ytre høyre har ikke blitt bekjempet, men gjort til en del av et felles borgerlig politisk prosjekt. Ytterliggående holdninger og politikere med ønske om «korstog mot muslimer», har ikke blitt avvist og imøtegått, men tvert imot blitt legitimert – og bragt helt inn i regjeringskollegiet.

Det er slike tiltak som har gitt toryene tilnavnet «The Nasty Party».

Det er en kjent sak at det er et tett samarbeid mellom Høyre og deres britiske søsterparti. Mange fra Høyre har særlig tatt turen over Nordsjøen for å lære av toryenes valgkampstrateger. Men også politisk finnes det klare likhetstrekk: Kutt i sosiale ytelser, kombinert med store skattekutt til de rikeste, har vært den foreskrevne medisinen.

Utenriksminister Børge Brende kunne nylig fortelle at det går ganske godt økonomisk der borte for tiden. [3] Men det gjelder bare for de rikeste. Vanlige arbeidere har hatt nedgang i lønna på 10 prosent de siste 10 årene.

Og nye nedskjæringer i sosiale ytelser som har kommet i år, har rammet de som ikke har nytt godt av skattekuttene. Støtten til barnefamilier gjelder nå bare de to første barna – hvis da ikke barnas mor kan legge fram bevis på at de neste ungene er resultat av voldtekt.

Det er slike tiltak som har gitt toryene tilnavnet «The Nasty Party». Funksjonshemmede mister også retten til deler av støtten, unge voksne stenges ute fra programmer for sosiale boliger, etterlattepensjonene reduseres, for å nevne noe. Og alle sosiale ytelser fryses på sitt nominelle nivå, i minst fire år framover.

Det betyr at kjøpekraften for de som er avhengig av trygder og stønader går ned, fordi de ikke skal justeres i takt med prisstigningen. Samtidig kuttes skattene i år med to milliarder pund. Mer enn 80 prosent av dem går til den halvdelen som har mest å rutte med fra før. Den fattigste tredjedelen kommer dårligere ut.

Tidligere har uføre med barn og arbeidsløse fått smake den beske høyremedisinen.

Dette er en oppskrift vi kjenner godt igjen fra våre hjemlige høyrepartier. Bare for 2017 foreslo Solberg-regjeringen kutt eller strammere kår for støtteordninger for multihandikappede, trafikkskadede, barnefamilier på asylmottak, enslige mindreårige asylsøkere, uføre, kronisk syke, voldsofre og tilrettelagt arbeid blant annet for funksjonshemmede.

Tidligere har uføre med barn og arbeidsløse fått smake den beske høyremedisinen. Som May og de britiske konservative har man prioritert skattekutt til de rikeste.

Folk flest – eller 94 prosent av befolkningen – har i snitt fått 3637 kroner i skattekutt. Det tilsvarer omtrent 10 kroner om dagen. En annen og mye mindre gruppe nordmenn har derimot Erna og Siv vært langt mer rundhåndet med: Norges 1600 rikeste personer. Disse 1600 personene er del av den eksklusive klubben som har 100 millioner eller mer i formue. Og hver og en av dem har i snitt fått 575.000 kroner i skattekutt i året – omtrent 1600 kroner dagen.

Nå sier regjeringen selv i sin perspektivmelding at framtidige regjeringer må sørge for å rette dette opp.

Dermed har Norges superrike fått 160 ganger mer i skattekutt enn folk flest, viser tallene Siv Jensen selv har sendt Stortinget i et skriftlig svar på spørsmål fra Arbeiderpartiet.

Både det norske Høyre og de britiske konservative gikk til valg på handlekraft i økonomisk politikk. Toryene kritiserte det britiske Arbeiderpartiet beinhardt for å ha tillatt for stor statlig gjeld. På tross av den tøffe retorikken og kuttene i sosiale tjenester, har statsgjelden fortsatt å vokse hver eneste år under de konservative, også mens May har vært statsminister. Det er også noe vi kjenner fra Norge.

Høyrepartiene i opposisjon snakker om trygg økonomisk styring, mens de i hvert eneste budsjett har valgt å bruke mer oljepenger for å få budsjettet til å gå opp. Nylig ble det kjent at regjeringen likevel har styrt oss til et underskudd på 26 milliarder kroner i første kvartal – som skal dekkes med uttak fra oljefondet. Nå sier regjeringen selv i sin perspektivmelding at framtidige regjeringer må sørge for å rette dette opp.

Kanskje velgerne rett og slett ikke liker den politikken de får til høyre for Høyre?

Det er altså klare likhetstrekk mellom den politikken Solberg-regjeringen har ført, og den de britiske Toryene har stått for. Det er ikke så rart, siden de er søsterpartier i høyrepartienes internasjonale International Democrat Union, IDU. Der Erna Solberg er visepresident – og som inntil i fjor ble styrt fra et kontor i Høyres Hus i Oslo.

Theresa May ble straffet for sin dreining mot ytre høyre, det republikanske partiet i USA faller kraftig etter å ha båret høyrepopulismen helt inn i Det Hvite Hus. I Sverige sliter Moderatene tungt etter å ha åpnet for samarbeid med Sverigedemokratene. Og slik meningsmålingene ser ut nå, går det mot enda et nederlag i høst – for et norsk Høyre som har vendt seg mot ytre høyre.

Kanskje velgerne rett og slett ikke liker den politikken de får til høyre for Høyre?

Kommentaren er først publisert i Agendamagasin.no

Les også:

Digitaliseringen og den store samtalen

Balansekunst på slakk line

Sosialdemokratiet 3.0


Andre kilder:

[1] VG 6. mai 2012

[2] VG 11. sep. 2013

[3] NRK Nyhetsmorgen 9. juni 2017

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Siste nytt
07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Populært