Sannfinländarna rakner i Finland

Finlands utenriksminister Timo Soini forlater Sannfinländerna og får med seg 19 andre riksdagsrepresentanter. Foto: AP / NTB scanpix
Finlands utenriksminister Timo Soini forlater Sannfinländerna og får med seg 19 andre riksdagsrepresentanter. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høyrepopulistiske partiet Sannfinländarna i Finland rakner, og en rekke ledende politikere bryter ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Juha Sipilä vil be presidenten oppløse trepartiregjeringen etter at Sannfinländarna valgte Jussi Halla-aho til ny leder. Han kommer fra ytre høyre fløy i partiet og har kommet med en rekke kontroversielle utspill og uttalelser.

De to øvrige partiene i regjeringen, Centern og Samlingspartiet, slo mandag fast at det ikke lenger finnes forutsetninger for å samarbeide med Sannfinländarna.

Ledervalget har også skapt stor strid innad i partiet, og tirsdag brøt 20 av partiets 37 representanter i den finske riksdagen ut og dannet et nytt parti.

Det nye partiet har fått navnet Nytt alternativ og ledes av Sannfinländarnas tidligere leder, utenriksminister Timo Soini.

Sannfinländernas øvrige statsråder er også med i utbrytergruppen, og det ventes at de i likhet med Soini fortsetter i sine statsrådsposter.

Samlingspartiet og Centern, som har henholdsvis 37 og 49 representanter i Riksdagen, vil med de 20 representantene fra Nytt alternativ fortsatt ha majoritet i Riksdagen og kan dermed stable en levedyktig regjering på beina.