Den finske regjeringen ser ut til å falle

Sannfinländarnas nye leder Jussi Halla-aho er ingen populær mann i Centern og Samlingspartiet. Foto: Jussi Nukari / AP / NTB scanpix
Sannfinländarnas nye leder Jussi Halla-aho er ingen populær mann i Centern og Samlingspartiet. Foto: Jussi Nukari / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Juha Sipilä vil be presidenten oppløse trepartiregjeringen etter at det høyrepopulistiske partiet Sannfinländarna fikk ny ytterliggående leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledende politikere i de to andre regjeringspartiene, Centern og Samlingspartiet, er enige i at det ikke lenger finnes forutsetninger for å samarbeide med Sannfinländarna.

Sipilä (C) holdt et pressemøte mandag ettermiddag, og deretter holdt Centern og Samlingspartiet gruppemøter i nasjonalforsamlingen.

– Det sannsynlige er at jeg går til presidenten og ber ham om å oppløse regjeringen, sa Sipilä.

I Centerns riksdagsgruppe har han fått full støtte.

Les også: Finland høyner krigsberedskapen – øker antall soldater

Samlingspartiets riksdagsgruppe meldte senere at den har full tillit til både Sipilä og finansminister Petteri Orpo fra Samlingspartiet.

– Samlingspartiet kan bare være i et regjeringssamarbeid som beskytter menneskerettighetene. Vi tolererer ikke hatretorikk eller diskriminering. Vi er åpne på at vi vil være med i EU. Finland er et land med flere kulturer og flere språk, sa Orpo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Finland tester borgerlønn

Sannfinländarnas nye leder Jussi Halla-aho er en omstridt figur som tilhører partiets ytterste høyrefløy.

Et alternativ til den nåværende regjeringskoalisjonen er at partiet erstattes med Svenska folkpartiet i Finland og Kristdemokraterna.

Göran Djupsund, professor i statsvitenskap ved Åbo Akademi, sier det er en dramatisk dag i finsk politikk.

– Det er historisk i den betydning at vi ikke har hatt en tilsvarende regjeringskrise siden midten av 1990-tallet, sier han.

Djupsund utelukker ikke at utfallet kan bli utskriving av nyvalg.