May satser på støtte fra erkekonservative nordirer

DUP-leder Arlene Foster (t.v.) og Storbritannias statsminister Theresa May møtes tirsdag for å diskutere regjeringssamarbeidet.
DUP-leder Arlene Foster (t.v.) og Storbritannias statsminister Theresa May møtes tirsdag for å diskutere regjeringssamarbeidet. Foto: Charles Mcquillan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Theresa May satser på å beholde makten med støtte fra nordirske DUP, kjent for sin motstand mot abort, homofile ekteskap og klimatiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Mays parti mistet flertallet i Parlamentet i valget i forrige uke, ble det raskt klart at statsministeren ville søke støtte hos Democratic Unionist Party (DUP).

Tirsdag skal May møte DUPs leder Arlene Foster for å bli enige om prinsippene for en samarbeidsavtale. Planen er at DUP skal fungere som støtteparti for en mindretallsregjering ledet av May.

Hvilke krav DUP vil stille i samtalene, er ikke kjent. Men partiets EU-syn og konservative kristne verdier har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av parlamentsvalget.

Konflikten i Nord-Irland

DUP ble grunnlagt av Ian Paisley i 1971, på et tidspunkt da Nord-Irland var rammet av væpnet konflikt mellom protestantiske unionister og katolikker som ønsket løsrivelse fra Storbritannia.

I denne perioden hadde DUP forbindelser til halvmilitære grupper som deltok i konflikten. Men etter at konflikten tok slutt, har partiet i en lang periode styrt Nord-Irland sammen med sin tidligere erkefiende Sinn Féin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å ha representanter i den regionale folkevalgte forsamlingen i Nord-Irland, er DUP blitt valgt inn i Parlamentet i London – noe som nå har gitt partiet en nasjonal vippeposisjon.

Kristne fundamentalister

Parti-grunnleggeren Paisley var i sin tid også grunnlegger av en kirke som beskrev seg selv som fundamentalistisk.

Selv om partiet i årenes løp har moderert seg i sosiale spørsmål, har det fortsatt svært konservative standpunkter. Partiet er motstander av likekjønnede ekteskap og svært kritisk til abort.

En rekke ledende DUP-medlemmer vil ha undervisning i skolene som baserer seg på Bibelens skapelsesberetninger. I tillegg er flere DUP-politikere svært kritiske til klimaforskning og tiltak for å bekjempe klimaendringene.

DUP støtter Storbritannias løsrivelse fra EU, men er opptatt av at brexit ikke må gjøre det vanskelig å krysse grensa mellom Nord-Irland og Irland. Mange er derfor spent på om DUP vil påvirke Theresa Mays posisjoner i brexit-forhandlingene med EU.

Nordirske DUP:

Det demokratiske unionistpartiet (DUP) er et sosialkonservativt, protestantisk politisk parti fra Nord-Irland.

* DUP sikret seg ti mandater i det britiske parlamentsvalget i forrige uke og er i samtaler med De konservative om et samarbeid som kan sikre flertall for Theresa Mays mindretallsregjering.

* Partiet, som er tilhenger av at Nord-Irland fortsatt skal være en del av Storbritannia, ble grunnlagt i 1971 av Ian Paisley. Han ledet DUP fram til 2008, i dag heter partilederen Arlene Foster.

* DUP støtter brexit, i motsetning til flertallet av nordirske velgere.

* Går inn for en «myk» utmelding av EU, til forskjell fra May. Partiet vil beholde en åpen grense til EU-medlemmet Irland.

* Har markert seg som motstander av abort og likekjønnede ekteskap.

(Kilder: BBC, Ritzau)