Boris Johnson avviser ryktene om mytteri

«Jeg støtter Theresa May», bedyrer Boris Johnson på Twitter. Statsministerens kontor har fra før kunngjort at Johnson blir sittende som utenriksminister,
«Jeg støtter Theresa May», bedyrer Boris Johnson på Twitter. Statsministerens kontor har fra før kunngjort at Johnson blir sittende som utenriksminister, Foto: Thierry Charlier / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boris Johnson insisterer på at han støtter opp om Theresa May. Men ryktene om et gjærende opprør mot statsministeren vil ikke legge seg i Storbritannia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgresultatet i Storbritannia

Fordelingen av plassene i det nye Parlamentet:

* De konservative: 318 (-13)

* Labour: 262 (+30)

* Det skotske nasjonalistpartiet SNP: 35 (-21)

* Liberaldemokratene: 12 (+4)

* Det demokratiske unionistpartiet DUP: 10 (+2)

* Sinn Féin: 7 (+3)

* Plaid Cymru: 4 (+1)

* De grønne: 1 (-)

* Andre: 1 (-6)

* Valgdeltakelsen var på 68,7 prosent (opp fra 66,1 prosent i 2015)

Kritikken har haglet mot De konservatives statsminister siden valgfiaskoen torsdag. Toryene ble største parti, men mistet sitt rene flertall i Parlamentet.

May skal nå forsøke å danne en borgerlig mindretallsregjering med støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP. Men i dagene siden valget har statsministeren bare klart å bli enig med DUP om å diskutere et samarbeid.

«Borgerkrig»

I mellomtiden øker kritikken mot May, og en måling viste i helgen at et flertall av hennes egne partifeller mener hun bør gå av.

Tidligere finansminister George Osborne, som fikk sparken av May i fjor, omtaler sin gamle sjef som en «dead woman walking».

The Sunday Times skriver at De konservative har blitt kastet ut i en ny borgerkrig. Fem statsråder forsøker nå å overtale Boris Johnson til å styrte May, ifølge avisas kilder.

«Vrøvl»

Samtidig skriver Mail on Sunday at den populære utenriksministeren selv er ute etter Mays jobb, og at han jobber i kulissene for å styrte henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson nekter og avviser påstandene som vrøvl.

«Jeg støtter Theresa May», bedyrer han på Twitter.

Johnson fikk allerede fredag beskjed av May om at han beholder jobben i regjeringen, i likhet med finans-, brexit-, forsvars- og innenriksministerne.

Søndag kunngjorde statsministeren enkelte andre endringer i regjeringen. Blant annet blir brexitmotstander Damian Green, en nær alliert av May, utpekt til en stabssjef og de facto visestatsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: May kunngjør endringer i regjeringen

Corbyn på offensiven

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn har ennå ikke gitt opp håpet om å bli Storbritannias neste statsminister. Han sier at han når som helst er klar for nyvalg, og varsler at han vil gjøre alt for å hindre at May lykkes i forsøket med å danne ny regjering.

Les mer: Labour er største parti på ny meningsmåling

Labour får 5 prosentpoeng høyere oppslutning enn De konservative på en ny meningsmåling tatt etter valget, skriver The Telegraph. Corbyns parti får 45 prosent, mot De konservatives 39 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

May utlyste nyvalg tre år før tiden i et forsøk på å få et sterkere mandat under brexitforhandlingene med EU. Det motsatte skjedde.

May har bedyret at forhandlingene skal begynne som planlagt – det vil si i løpet av de neste par ukene.

Omstridt samarbeidspartner

Mays kontor meldte lørdag at DUP allerede hadde gått med på prinsippene i en samarbeidsavtale, men begge parter sa søndag at en avtale ennå ikke er i boks.

Mays samarbeid med DUP er langt fra ukontroversielt. Flere toryer har uttrykt bekymring for at May vil samarbeide med et parti som har markert seg som motstandere av både abort og likekjønnet ekteskap.

Forsvarsminister Michael Fallon forsvarer samarbeidet med DUP og bedyrer at det bare vil dreie seg om «store saker» som økonomi og sikkerhet.

Det betyr ikke at vi er enige med dem om alt, sier Fallon til BBC.

Irsk uro

Også i Irland vekker det uro at May planlegger å regjere på nordirske unionisters nåde.

Statsminister Enda Kenny mener et regjeringssamarbeid mellom det konservative britiske partiet og det protestantiske partiet i Nord-Irland kan sette fredsprosessen i den britiske provinsen i fare.

Først tirsdag er det ventet at DUP-leder Arlene Foster skal møte Theresa May til regjeringssamtaler i London.