Meny

May og DUP enige om skisse til samarbeidsavtale

Arkivfoto av DUP-leder Arlene Foster og Storbritannias statsminister Theresa May under et møte i Belfast i fjor. Foto: PA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nordirske unionistpartiet DUP har blitt enig med De konservative om en «skisseavtale» som vil sikre støtte til Theresa Mays mindretallsregjering.

Det demokratiske unionistpartiet (DUP)

* Det demokratiske unionistpartiet (DUP) er et sosialkonservativt, protestantisk politisk parti fra Nord-Irland.

* DUP sikret seg ti mandater ved torsdagens parlamentsvalg og er i samtaler med De konservative om et samarbeid som kan sikre flertall for Theresa Mays mindretallsregjering.

* Partiet, som er tilhenger av at Nord-Irland fortsatt skal være en del av Storbritannia, ble grunnlagt i 1971 av Ian Paisley. Han ledet DUP fram til 2008, i dag heter partilederen Arlene Foster.

* DUP støtter brexit, i motsetning til flertallet av nordirske velgere.

* Går inn for en «myk» utmelding av EU, til forskjell fra May. Partiet vil beholde en åpen grense til EU-medlem Irland.

* Har markert seg som motstander av abort og likekjønnede ekteskap.

– Vi kan bekrefte at Det demokratiske unionistpartiet (DUP) har sluttet seg til prinsippene i en skisseavtale om å støtte den konservative regjeringen på grunnlag av tillit og tilbud, opplyser statsminister Theresa Mays kontor lørdag.

De konservatives partitopp Gavin Williams reiste til Belfast lørdag for samtaler med DUP. Med sine ti plasser i det britiske Parlamentet kan det sosialkonservative, EU-kritiske partiet sikre flertall som støtteparti for Mays regjering.

Les mer: – Vi har ikke skutt oss selv i beinet, vi har skutt oss selv i hodet

Detaljer skal diskuteres

Detaljene i samarbeidsavtalen skal diskuteres på et regjeringsmøte mandag, melder BBC. Partiene skal ikke danne noen regjeringskoalisjon. I stedet skal De konservative regjere med DUP som støtteparti.

Samarbeidsmodellen kan sammenlignes med den norske Høyre-Frp-regjeringens mindretallsregjering, som har parlamentarisk støtte fra Venstre og KrF.

De konservative mangler etter torsdagens valg åtte mandater for å ha rent flertall i den britiske nasjonalforsamlingen.

Les mer:   May danner regjering med støtte av nordirske unionister

Britiske aviser: Mays valgtrekk var katastrofalt

Abortmotstand

DUP er et konservativt, protestantisk parti som støtter utmeldelsen fra EU, men som samtidig ønsker en «myk» grenseovergang mellom Nord-Irland og EU-landet Irland.

Partiet har også markert seg som motstander av abort og likekjønnede ekteskap, noe som har skapt uro i deler av Mays parti.

Blant dem som er bekymret, er lederen for de skotske konservative, Ruth Davidson, som er lesbisk og planlegger å gifte seg med kjæresten sin i nær fremtid. Hun sier hun har gitt May klar beskjed om at det finnes viktigere ting for henne enn partiet.

– En av dem er landet, en annen er rettighetene til LHBTI-personer, sier Davidson til BBC.

Populært