Meny

Aktivister ber om stans i tvangsutsendelser til Afghanistan

En rekke grusomme angrep har rammet Afghanistans hovedstad Kabul den siste tiden. 31. mai ble over 150 mennesker drept i et voldsomt anslag i byen. Foto: Rahmat Gul / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen må umiddelbart stanse tvangsutsendelsen av asylsøkere til Afghanistan, krever Afghanistankomiteen. 

Aktivistgruppen er svært bekymret over at en rekke unge asylsøkere fra Afghanistan har forsvunnet fra norske asylmottak den siste tiden.

Norske myndigheter mener det er viktigere å statuere et eksempel på bekostning av unge afghaneres liv og helse enn å ta hensyn til en forverret sikkerhetssituasjon i Afghanistan, mener komiteen.

Les også dokumentaren: Gutta vi glemte

– Vi kan ikke sitte stille og se på at unge mennesker sendes ut av landet til en svært usikker fremtid med risiko for overgrep og rettighetsbrudd, sier Afghanistankomiteens styreleder Beate Fasting.

Hun minner om at Norge er forpliktet av flere internasjonale avtaler.

Les også : Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

– Mindreårige rømmer mottak og går under jorden

Sterkt bekymret

– Med asylpolitikken regjeringen nå fører overfor afghanere, er vi sterkt bekymret for at Norge bryter med flere av disse konvensjonene.

I en lengre uttalelse går komiteens årsmøte skarpt i rette med regjeringens asylpolitikk og etterlyser «regjeringens refleksjoner knyttet til folkeretten, langsiktighet og samstemthet i norsk politikk overfor Afghanistan og andre sårbare stater.»

Populært