Meny

Presset øker mot May etter valgnederlaget

Storbritannias statsminister Theresa May and hennes mann Philip får applaus fra ansatte i statsministerboligen Downing Street 10 etter at May har fått det formelle oppdraget å danne ny regjering fra dronning Elizabeth. Foto: Stefan Rousseau / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en sterkt svekket statsminister Theresa May som prøver å sette sammen en mindretallsregjering etter valgfiaskoen. To nære rådgivere går av.  

Det demokratiske unionistpartiet (DUP)

* Det demokratiske unionistpartiet (DUP) er et sosialkonservativt, protestantisk politisk parti fra Nord-Irland.

* DUP sikret seg ti mandater ved torsdagens parlamentsvalg og er i samtaler med De konservative om et samarbeid som kan sikre flertall for Theresa Mays mindretallsregjering.

* Partiet, som er tilhenger av at Nord-Irland fortsatt skal være en del av Storbritannia, ble grunnlagt i 1971 av Ian Paisley. Han ledet DUP fram til 2008, i dag heter partilederen Arlene Foster.

* DUP støtter brexit, i motsetning til flertallet av nordirske velgere.

* Går inn for en «myk» utmelding av EU, til forskjell fra May. Partiet vil beholde en åpen grense til EU-medlem Irland.

* Har markert seg som motstander av abort og likekjønnede ekteskap.

May skulle lørdag holde sitt første regjeringsmøte etter valget, samtidig som kritikken mot henne hagler fra flere hold.

Samtidig ble det kjent at to av Mays nærmeste samarbeidspartnere, valgstrateg Nick Timothy og rådgiver Fiona Hill, kaster inn håndkleet og dermed tar noe av ansvaret for nederlaget.

Britiske medier har ikke vært nådige mot May etter at De konservative tapte sitt rene flertall i Parlamentet i torsdagens valg. Kritikken kommer også fra hennes eget parti og de samme konservative avisene som før valget ba sine lesere stemme på May.

Les mer: May danner regjering med støtte av nordirske unionister

Britiske aviser: Mays valgtrekk var katastrofalt

«Selvmål»

Flere konservative politikere har stått åpent fram med krass kritikk av May og hennes beslutning om å utlyse nyvalg tre år før tiden i et forsøk på å få et sterkere mandat under brexit-forhandlingene med EU.

– Det er et forbløffende selvmål. Vi har ikke skutt oss selv i beinet, vi har skutt oss selv i hodet, sier den konservative parlamentarikeren Nigel Evans.

Les også: Sturgeon: – May har mistet all troverdighet

60 prosent mot May

Nesten to av tre medlemmer vil at hun skal gå av slik at partiet kan få en ny leder, viser en spørreundersøkelse utført av nettsiden Conservative Home , skriver The Telegraph.

60 prosent av de spurte svarer at de mener hun bør gå av, mens 37 prosent mener at hun bør bli sittende. 1.500 partimedlemmer har deltatt i meningsmålingen.

– Johnson alternativ

May hadde på forhånd blitt advart av partifeller om at hun risikerte å miste støtte fra sine egne hvis hun ikke sparket Timothy og Hill, ifølge BBC.

Begge vært en del av Mays innerste sirkel, og de har av mange konservative politikere fått skylden for det dårlige valgresultatet og den sterkt kritiserte valgkampen.

Ikke navngitte kilder i partiet har nevnt utenriksminister Boris Johnson, innenriksminister Amber Rudd og Brexit-minister David Davis som mulige arvtakere for May.

Alle disse vil bli med over i Mays nye regjering, i tillegg til finansminister Philip Hammond og forsvarsminister Michael Fallon. Det er ventet at May vil bytte ut flere ministre etter at flere av dem mistet sine plasser i Parlamentet i valget.

Nederlaget gjør at en rekke kommentatorer mener May gjorde en fatal feil ved å skrive ut nyvalg.

«May stirrer inn i avgrunnen», lyder tittelen i The Times, mens den konservative avisen Daily Mail fastslår at «Toryene vender seg mot Theresa».

Nordirsk støtte

May skal nå lede en mindretallsregjering med støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP, som endte opp med ti av Underhusets 650 plasser. De konservative mister 13 mandater, men ble største parti med 318 plasser. Det er åtte færre enn hva som trengs for å ha rent flertall.

Men foreløpig har det ikke kommet noen felles uttalelse fra DUP og De konservative som sier noe om hvordan de to partiene skal samarbeide.

Brexit-forhandlinger

Eksperter mener at DUP kan komme til å presse De konservative for å få en mykere EU-utmelding. DUP er et konservativt, protestantisk parti som støtter utmeldelsen fra EU, men som samtidig ønsker en «myk» grenseovergang mellom Nord-Irland og EU-landet Irland.

Paritet har også markert seg som motstander av likekjønnede ekteskap, noe som har skapt uro i deler av Mays parti.

Populært