Meny

Mahad Mahamud snart på vei til Somalia

Mahad Mahamud fikk avslag da han søkte norske myndigheter om et reisedokument for å kunne oppsøke Somalias ambassade i Brussel. Nå har han fått tilsendt et somaliske reisebevis. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 17 år i Norge, har Mahad Mahamud fått et dokument som lar ham reise til Somalia, landet norske myndigheter mener han ikke kommer fra.

Utlendingsnemnda og Oslo tingrett har konkludert med at Mahad A. Mahamud er fra Djibouti og løy da han søkte asyl og opplyste at han er fra Somalia. Dermed ble 30-åringen fratatt sitt norske statsborgerskap og har i praksis vært statsløs siden i fjor.

Utlendingsdirektoratet avslo søknaden hans om å få reise til Somalias ambassade i Brussel for å få utstedt et reisedokument, fordi de mente dokumentet ikke ville være gyldig. Nå har Mahamud fått tilsendt dokumentet fra Belgia og håper han snart kan reise til Mogadishu, skriver Klassekampen.

Mahamud har bedt om å få reise tilbake sammen med statsminister Hassan A. Khaire som snart besøker Norge. Dersom Somalia vil ta imot ham, kan ikke Norge nekte ham å reise, mener jussprofessor Mads Andenæs.

– Han har rett til å forlate landet. Han kan også reise uten pass dersom det er dokumentert at han slipper inn i Somalia, sier Andenæs.

Reisedokumentet Mahad Mahamud har fått fra Somalias ambassade i Brussel, bekrefter at han er somalier og gjør det mulig for ham å returnere til Somalia. Foto: Privat / NTB scanpix

Les også: 

UDI: Mahad-saken grundig behandlet

Mahamud ønsket i Somalias regjeringsapparat

Populært