Meny

Støre: – May feilberegnet tilliten

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Theresa May fikk seg en nesestyver fordi hun feilberegnet tilliten de konservative har i et folk som har opplevd økende forskjeller og mange kutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Theresa May feilberegnet britenes tillit til de konservative, gjorde en høyresving og fikk en nesestyver, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Hun gjorde en høyresving for å sikre seg UKIP-velgerne. Det har hun greid, men dette mobiliserte andre. Jeremy Corbyn, som har hatt sitt å slite med, gjorde det langt bedre enn forventet. Han har gjort en god valgkamp, men utfallet handler også om politikk, sier Støre til NTB.

Han viser til at britene har opplevd store kutt. De har ifølge Støre opplevd en høyrepolitikk som har rammet folk med behov for velferdsstaten. Forskjellene i Storbritannia har økt, påpeker han.

– De konservative har forsøkt å pakke inn sitt budskap med at de er såkalte omsorgsfulle konservative som legger vekt på vanlige folks situasjon. Men hvis det blir for stor avstand mellom de ordene og realitetene blir resultatet som i dette valget, sier Støre.

Britene går nå mot en koalisjonsregjering som i det britiske valgsystemet er en nødløsning og uttrykk for svakhet. Selv om de konservative fortsatt er størst blir det ifølge Støre vanskelig å inngå samarbeid med Liberaldemokratene eller de skotske nasjonalistene.

– Ingen av de vil samarbeide med de konservative. Liberaldemokratene fordi har erfaring fra fem år under Cameron. Den politiske avstanden er for stor til de skotske nasjonalistene, sier han.

Populært