Meny

Dette står på spill i det britiske valget

Jeremy Corbyn ga sine stemmer i dag. I natt eller morgen tidlig avgjøres det hvem som vinner.
Jeremy Corbyn ga sine stemmer i dag. I natt eller morgen tidlig avgjøres det hvem som vinner. Foto: Foto: Daniel Leal-Olivas/NTB SCANPIX

Hva ligger det egentlig an til i valget i Storbritannia, og hva står på spill? Her er en guide til det britiske valget og hva vi kan vente oss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagsavisen): Britene har bare kort tid igjen til å gi sin stemme i parlamentsvalget i dag. Her er noen av de sentrale spørsmålene i valget.

Når vet vi hvem som vinner?

Det er usikkert. Valglokalene stenger kl. 22 britisk tid (kl. 23 norsk tid), og da kommer en valgdagsmåling. Deretter kommer resultatene fra ulike kretser gjennom hele natten og morgenen. En klar tendens vil trolig være synlig tidlig fredag morgen, men det endelige resultatet kommer først utpå dagen fredag.

Blir valget spennende?

Det er mer spennende enn det kunne se ut til da valget ble utlyst i april – men målinger, bookmakere og eksperter peker på at regjeringspartiet De konservative ligger an til å bli størst.

I april viste målingene at Labour kunne styre mot sitt verste valgresultat siden 1983. Toryene lå rundt 20 prosentpoeng foran Labour. Siden har avstanden mellom de to minsket, og noen målinger har til og med vist dødt løp. De aller fleste målinger viser likevel at De konservative ligger klart best an. Ifølge en av de siste målingene, en ICM-måling presentert i The Guardian, leder De konservative med 12 prosentpoeng foran Labour.

Hva står på valg?

650 plasser i Underhuset, det ene kammeret i parlamentet. Overhuset består av ikke-valgte representanter, og er derfor ikke på valg.

Hvorfor holdes valget nå?

Egentlig skulle ikke neste parlamentsvalg holdes før i 2020, men statsminister Theresa May ba om og fikk parlamentets støtte til å holde nyvalg allerede nå. De konservatives solide posisjon på målingene i vinter og vår gjorde at May så en god anledning til å sikre et større flertall i parlamentet. Får hun det, vil hun stå sterkere når forhandlingene med EU om Storbritannias utmelding begynner senere denne måneden.

Labour har tatt innpå – men hvor mye kan man lese ut av målingene?

Målinger har vist seg svært feilaktige tidligere, senest i valget i 2015 og ved EU-avstemningen i fjor. Målinger som viser nasjonal prosentvis oppslutning gir en indikasjon på tendensen i velgermassen, og den viser at avstanden mellom de to største partiene har minsket de siste seks ukene.

I det britiske valgsystemet skal man imidlertid være forsiktig med å lese for mye ut av slike målinger. Årsaken er at Storbritannia ikke har et proporsjonalt valgsystem som i Norge. Landet består av 650 valgkretser som alle er representert med kun én representant i Underhuset. Det betyr at kun ett parti i hver krets vinner representanten, uansett om dette partiet får 51 prosent eller 99 prosent av stemmene – «vinneren tar alt». Det som teller er altså hvor mange valgkretser, eller seter, et parti tar. Om man har jevnt god oppslutning store deler av landet, men ikke vinner mange kretser, får man få plasser i parlamentet. Spørsmålet er altså hvordan oppslutningen fordeler seg.

Hvordan slår dette systemet ut?

Det er stort sett to partier, De konservative og Labour, som kniver om makten. Mindre partier, som Liberaldemokratene og UK Independence Party, lider under at de vinner få kretser, og får relativt færre plasser i parlamentet enn oppslutningen nasjonalt skulle tilsi, fordi velgerne spres over mange kretser. Det slår derimot godt ut dersom et parti er svært konsentrert i en region. Et eksempel er Det skotske nasjonalistpartiet (SNP), som ved forrige valg fikk 56 av 59 av de skotske setene. Partiet er kun i Skottland. Selv om oppslutningen til SNP i hele Storbritannia kun var på 4.7 prosent, fikk partiet altså 56 plasser i Underhuset, mens UKIP, som fikk en nasjonal oppslutning på 12.7 prosent, fikk kun én plass i Underhuset.

Hvor står partiene nå?

For å få rent flertall i parlamentet, må man ha minst 326 plasser, altså over halvpartene av de 650 plassene i Underhuset. I dag har De konservative rent flertall med 330 plasser, mens Labour har 229. I tillegg kommer plasser til Liberaldemokratene, SNP og flere mindre partier, blant annet partier fra Wales og Nord-Irland.

Les også: Toryene sikter mot Labour-land

Hva håper partiene på, og hva er realistisk?

For at valget skal kalles en suksess for Theresa May og Det konservative partiet, bør partiet styrke sitt flertall betydelig – det var tross alt målet for May ved å be om nytt valg. Et drømmeresultat for toryene ville være å få 80-100 plasser mer enn dagens 330. Det så en stund ut til å kunne skje, men virker mindre sannsynlig nå. Det er derimot ikke usannsynlig at De konservative øker flertallet med 50 representanter. I begge partier anses det at et flertall på mer enn 50 representanter er innenfor rekkevidde for De konservative, skriver The Guardian. En økning med mindre enn det, vil anses som et skuffende valg for May. Skulle De konservative miste flertallet, eller lande på rundt der de er i dag eller litt mer, er det en regelrett fiasko for May, som kan få store konsekvenser.

For Labour er bildet motsatt. Partiet lå katastrofalt dårlig an for få uker siden. Antallet representanter på 229 er svært dårlig til å være Labour, etter et dårlig valg i 2015. I verste fall mister Labour så mange plasser at det synker under 200. Skulle Labour klare å øke antall plasser vil det sees på som en svært god prestasjon av leder Jeremy Corbyn, siden forventningene var så lave.

Mye er åpent. Kan man likevel se en trend foran dette valget?

Det er verdt å se på ikke bare målinger, men resultatene i lokalvalgene flere steder i landet i mai. De viste en klar framgang for De konservative. En viktig tendens ser ut til å være at De konservative i stor grad ser ut til å ha bredest støtte blant arbeiderklassen – det som tradisjonelt har vært Labours solide velgerbase. Det betyr at resultatene i områder i Midt- og Nord-England kan ha stor betydning. Om toryene tar mange Labour-seter her, er det en stor seier for May. En endret tendens her så man allerede i folkeavstemningen om EU for et år siden. Svært mange Labour-seter i arbeiderklassestrøk fikk flertall for å gå ut av EU, selv om Labour-ledelsen rådet til det motsatte. Spørsmålet er om disse velgerne nå faktisk gjør hoppet til De konservative.

En ting er klasse – en annen ting er alder. For Labour vil det være viktig å få ut så mange unge velgere som mulig, siden Labour og Corbyn fenger yngre velgere langt mer enn eldre. Samtidig er eldre velgere stort sett flinkere til å stemme.

Mye tyder på at både Liberaldemokratene og UK Independence party kan ligge an til å miste velgere til De konservative.

I Skottland ser man et eget mønster. SNP, som er totalt dominerende nå, ser ut til å svekkes til fordel for De konservative. SNP kan miste mellom åtte og 15 seter til toryene, om målingene stemmer. Labour ligger derimot dårlig an i det som tidligere har vært en sikker base for partiet.

Men hva med Labour-oppsvinget – hva sier det egentlig?

Det er det store spørsmålet: vil det minkende gapet vises i resultatene? Det kommer an på hvor velgerne som nå sier at de skal stemme Labour, befinner seg. Enkelte analyser peker på at Labour og Jeremy Corbyn har styrket seg i områder og blant velgergrupper der de allerede står sterkt, som for eksempel blant en del yngre, urbane og godt utdannede velgere. Klarer ikke Labour å holde på arbeiderklassestrøkene eller vinne nye seter, ser det verre ut for Labour.

Les også: May sikter mot Labour-land

Hva hvis ingen partier får rent flertall?

Det er dette som kalles et «hung parliament». Det skjer svært sjelden i britisk politikk, men det skjedde i 2010, da De konservative og Liberaldemokratene dannet en koalisjon, som er svært uvanlig. I 2015 trodde «alle» det kom til å skje igjen, men målingene tok fullstendig feil, og De konservative fikk et rent flertall.

Om det blir et «hung parliament» er det enten en mindretallsregjering eller en koalisjonsregjering som er mulig. Det er mulig De konservative vil prøve seg på en mindretallsregjering dersom partiet blir størst, men ikke får rent flertall.

Hva betyr valget for brexit?

Planene er uansett at Storbritannia skal ut av EU, men valget kan ha en viss innvirkning på hvordan det skjer. Både toryene og Labour har sagt at folkets vilje skal adlydes, og forplikter seg til brexit. Liberaldemokratene har derimot presset på for en ny folkeavstemning basert på avtalen som framforhandles med EU.

Theresa May har sagt at hun ønsker en hard brexit, det vil si at landet også går ut av det indre markedet. Om hun mister eller svekker flertallet sitt, vil den britiske regjeringen kunne stå svakere i forhandlingene med EU.

Hvilke følger vil valget få for partiene?

Det avhenger selvsagt av resultatene, men både Theresa May og Jeremy Corbyn vil være utsatt dersom deres parti gjør det svært dårlig. Corbyn er upopulær i sin egen parlamentsgruppe, og det spekuleres i hva som vil skje dersom Labour gjør et dårlig valg. Det skal trolig mye til for at han trekker seg frivillig, men det vil øke presset og misnøyen hos de moderate sentrumsrettede innen Labour. Da kan partilederkampen dukke opp igjen.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Les også: Derfor digger hun Corbyn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch03:21 Stavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:52 Trump utnevner sønn av tidligere høyesterettsdommer til arbeidsminister02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat02:21 Mange skadd etter at to biler kjørte inn i folkemengde i England01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
Siste nytt
03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch03:21NorgeStavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:52VerdenTrump utnevner sønn av tidligere høyesterettsdommer til arbeidsminister02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat02:21VerdenMange skadd etter at to biler kjørte inn i folkemengde i England01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
Populært