May håper på mer enn én representant fra Skottland: – Jeg er en ihuga unionist

Statsministe Theresa May forlater stemmelokalet sammen emd ektemannen Philip torsdag.
Statsministe Theresa May forlater stemmelokalet sammen emd ektemannen Philip torsdag. Foto: Alastair Grant / AP

Theresa May håper skotter som er mot ny folkeavstemning om uavhengighet, vil stemme konservativt i kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har de konservative kun én representant fra Skottland i Underhuset.

– Jeg er en ihuga unionist. Jeg vil sikre at Storbritannia forblir samlet, sa Theresa May da hun drev valgkamp i skotske Edinburgh mandag.

Uavhengighetspartiet SNP gjorde et brakvalg for to år siden. Partiet fikk 56 av Skottlands 59 seter i Underhuset, mot seks fem år tidligere.

Theresa May har avgitt sin stemme

Fram på målingene

Etter brexit har SNPs leder Nicola Sturgeon lovet en ny folkeavstemning, noe de konservative håper skal skape en usikkerhet som får skotske velgere til å stemme på dem. De konservatives leder i Skottland, Ruth Davidson, har drevet en svært intens valgkamp og understreket onsdag at bare hennes parti var «seriøse» når de snakket om at Skottland må forbli en del av Storbritannia.

– Med oss er det ingen tvil – det blir ikke en ny folkeavstemning om uavhengighet, ikke mer usikkerhet og et nei til den deling det kan føre til av landet vårt, sa Davidson.

Meningsmålinger viser at de konservative kan ta noen seter fra SNP. En måling gjort for Ipsos Mori denne uka viste at de konservative kan ta seks seter fra uavhengighetspartiet. Det kan bli viktig dersom valget blir jevnt.

Theresa May motsier Jonas Gahr Støre

Wales og Nord-Irland

De konservative kan heller ikke skryte av å ha stor støtte i Wales. Av de 331 konservative kandidatene som ble valgt inn ved valget i 2015, er bare elleve fra Wales. Hele 319 er fra England. Etter krigen har ingen annen regjering hatt færre stemme bak seg i Wales og Skottland.

Nord-Irland har sitt eget politiske landskap, med andre partier enn i resten av Storbritannia. Men provinsens største parti unionistiske UUP, som fikk åtte representanter i 2015, regnes som et støtteparti til de konservative.

Valgdagsmåling kl. 23

Idet de britiske valglokalene stenger klokken 23 kommer en stor valgdagsmåling gjort utenfor 144 valglokaler.

Valgdagsmålingen, som er gjort for BBC, ITV og Sky News, vil være en sterk pekepinn på hvilken vei valgpendelen svinger.

Både i parlamentsvalget i 2015 og 2010 kom valgdagsmålingen nærmere det endelige valgresultatet enn meningsmålingene gjorde. Til forskjell for meningsmålingene spørres folk om hva de har stemt og ikke hva de kommer til å stemme.

Ved forrige valg tydet valgdagsmålingen korrekt på at det gikk mot valgseier for De konservative og daværende statsminister David Cameron. Målingen spådde riktignok ikke rent flertall for de konservative, men viste at partiet lå an til å vinne klart over Labour. Den viste også den kraftige tilbakegangen for Liberaldemokratene, skriver The Telegraph.

Første resultat fra britisk valg rundt midnatt

Det er et race om å bli første valgkrets klar med resultatet i det britiske valget. Ved de seks siste valgene har en Sunderland-krets blitt først.

Det er ventet at valgresultatet fra Houghton and Sunderland South blir klart rundt midnatt. Her står et valgkorps på 1.000 personer klare. For nok en gang å bli britiske mestere i stemmeopptelling har de til og med en generalprøve, skriver avisa The Telegraph.

Resultatene fra de 649 andre valgkretsene følger så utover natta og morgentimene. Resultatet fra det første marginale setet Nuneaton i Warwickshire er ventet i 2-tiden norsk tid. Det sies at da De konservative vant dette setet fra Labour i 2015, visste daværende statsminister David Cameron at han hadde vunnet valget.

Klokken 3.30 er det ventet at resultatet er klart fra Jeremy Corbyns krets i Islington i London. Halvannen time senere kommer resultatet fra Theresa Mays valgkrets i Maidenhead.

Først ved lunsjtider fredag kommer resultatene fra de siste valgkretsene, men om Theresa May kan fortsette som statsminister blir klart langt tidligere enn det.

Personvernpolicy