Qatar lover å motstå massivt press fra mektige naboer

Qatars utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani motsetter seg innblanding i landets utenrikspolitikk på tross av Golf-krisen.
Qatars utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani motsetter seg innblanding i landets utenrikspolitikk på tross av Golf-krisen. Foto: Darko Vojinovic / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Qatars utenriksminister sier forsøket på å isolere emiratet er basert på «falske og oppdiktede nyheter». Qatar velger sin egen utenrikspolitikk, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Qatar-striden

* Saudi-Arabia frøs mandag de diplomatiske forbindelsene til Qatar. Kort etter fulgte Egypt, De forente arabiske emirater, Bahrain og Jemen etter.

* Senere har Maldivene, Mauritania, Mauritius, Jordan og den ene av Libyas tre regjeringer, Benghazi-regjeringen, sluttet seg til.

* Beslutningen begrunnes blant annet med anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper.

* Krisen kan ramme Qatars økonomi hardt. Saudi-Arabia har stoppet all transport til landet.

* Qatars utenriksminister tilbakeviser anklagene og sier de skyldes en misforståelse og desinformasjon.

* Amerikanske FBI mener russiske hackere har plantet nyheten om at Qatar er vennlig innstilt overfor Iran og Israel.

* Kuwait og Tyrkia har tilbudt seg å mekle i striden. USAs president Donald Trump har også tilbudt seg å mekle.

Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Bahrain er blant landene som mandag kuttet diplomatiske forbindelser til Qatar. De mener landet har sterke bånd til Iran, og at det lille emiratet har vært med på å finansiere ekstremistgrupper.

Qatar, som uavhengig stat, har rett til å bestemme hvem som skal få landets støtte, og det inkluderer Det muslimske brorskapet, selv om det er forbudt i andre land, uttaler utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani til AP.

Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt har stengt av luft-, sjø- og landeveier inn til halvøya som Qatar utgjør.

– Hvis noen tror de skal påtvinge noe som helst på våre indre anliggender eller vår politikk, må de tro om igjen, sier Mohammed i intervjuet.

Tyrkia og Iran gir militær og humanitær støtte til Qatar

Tyrkia sender soldater til Qatar

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eskalering

Bahrain og Emiratene har denne uken gjort det klart at folk som uttrykker sympati med Qatar, risikerer fengselsstraff.

Konflikten har skapt frykt i en allerede ustabil region som er viktig for energiforsyning og er hjem til flere vestlige militærbaser.

Utenriksministeren sier at en militær løsning ikke er et alternativ. Dagen i forveien vedtok den tyrkiske nasjonalforsamlingen å sende soldater til en tyrkisk militærbase i Qatar.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er kritisk til sanksjonene mot Qatar. Tyrkias beslutning blir derfor sett på som et tegn til støtte til Qatar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia og Kuwait har tilbudt seg å mekle i konflikten. Det gjør også USAs president Donald Trump, etter at han tidligere denne uken sa han sto bak utfrysingen av Qatar.

Trump hevder å stå bak bruddet med Qatar

Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre år siden sist

Forskere mener at krisen er en forlengelse av konflikten i 2014, da Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Bahrain midlertidig tilbakekalte sine ambassadører fra Doha på grunn av Qatars støtte til det egyptiske muslimske brorskapet.

En høytstående, ikke navngitt tjenestemann i Golfen sier til AFP at man er bekymret over innflytelsen til emiren Tamim bin Hamad al-Thani. Han tillot Taliban å åpne kontor i Doha og hjalp væpnede syriske opprørere før han gikk av i 2013.

Medier angrepet

Det Qatar-baserte mediehuset Al Jazeera opplyste torsdag at kringkasteren i løpet av kvelden ble utsatt for et omfattende dataangrep. Mediehuset, som eies av den qatarske stat, fikk sine kontorer i Saudi-Arabia og Jordan stengt denne uken.

I april ble Qatars nyhetsbyrå angrepet av hackere som sendte ut en nyhetssak med fabrikkerte uttalelser fra emiren, ifølge en rapport offentliggjort onsdag. Hackingen kan ha bidratt til krisen.

Amerikanske og qatarske kilder mener russiske hackere utførte dataangrepet.

Motivet kan ha vært å undergrave USAs utenrikspolitikk ved å skape konflikt mellom landets allierte. Russiske myndigheter har avvist anklagene.

Qatar Airways fortsetter flyvningene