Meny

«Ikke la meg være alene med Trump»

Tidligere FBI-direktør James Comey skal denne uken forklare seg for Senatets etterretningskomité om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget. Det blir første gang han uttaler seg offentlig siden Trump ga ham sparken i mai. Arkivfoto fra januar: Scnapix/REUTERS/Joshua Roberts

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere FBI-direktøren James B. Comey skal ha bedt USAs justisminister om å slippe å være på tomannshånd med presidenten mer. Torsdag denne uken skal han forklare seg under ed for Senatets etterretningskomité.
USAs president Donald Trump taler i Det hvite hus mandag. Scanpix/APCarolyn Kaster.

Det er knyttet stor spenning til hva Comey vil si når han forklarer seg for komitéen torsdag, og hva slags konsekvenser Comeys opplysninger kan få for president Donald Trump og granskingen av hans medarbeideres bånd til russiske myndigheter.

Presidenten og den tidligere FBI-direktøren hadde et møte under fire øyne i februar. Her skal Trump ifølge Comey ha bedt om skrinlegging av Russlands-granskingen av hans tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn.

Dagen etter gikk Comey til justisminister Jeff Sessions og sa «han ikke ville være alene med presidenten på nytt», ifølge The New York Times’ kilder. Opplysningene kommer fra anonymiserte nåværende og tidligere tjenestepersoner i justissektoren.

«Upassende møter»

Capitol, den amerikanske kongressbygningen. Her møter den tidligere FBI-direktøren James Comey for å forklare seg for Senatets etterretningskomité torsdag. Scanpix/Wilson/Getty Images/AFP

Comey mente justisministeren burde skjerme FBI fra Det hvite hus’ innflytelse, ifølge disse kildene.

Den daværende FBI-direktøren skal ha tatt justisministeren til side under et møte i februar, for å gi beskjed om at private møter mellom FBI-direktøren og presidenten var upassende. Sessions kunne ikke gi noen slik garanti, ifølge NY Times’ kilder.

Nyhetsbyrået AP får bekreftet NY Times’ opplysning av sin (anonyme) kilde: «Comey sa til justisminister Jeff Sessions at han ikke ønsket å være alene med Trump».

Comey avslørte ikke ved denne samtalen det som skal ha bekymret ham mest ved møtet med presidenten: Trumps forespørsel om at FBI-direktøren skulle avslutte granskingen av Flynn, som da nylig hadde fått sparken.

Les også: Comey skal ha avvist å love lojalitet overfor Trump

Tøffe spørsmål

Medlemmer av Senatets etterretningskomité på vei til et lukket møte tirsdag. Scanpix/Chip Somodevilla/Getty Images/AFP.

Comey står i sentrum for det politiske USAs oppmerksomhet torsdag denne uken, da han vitner for Senatets etterretningskomité. De fleste av de store TV-selskapene i USA planlegger å sende høringen direkte, og barer i hovedstaden Washington åpner tidligere for å vise høringen.

Det er ventet at Comey vil bli frittet ut om sin kontakt med presidenten, og om hvorfor han besluttet å tie om presidentens påståtte forespørsel om å avslutte Flynn-granskingen. James Comey skal ha dokumentert de tre samtalene mellom ham og Trump i detalj, da han fremdeles var sjef for FBI.

Sensitiv gransking

Comeys uvilje mot å være på tomanns hånd med presidenten viser hvor lite FBI-direktøren stolte på Trump, under FBIs svært sensitive gransking, forklarer kildene til den amerikanske storavisen. Comey møtte USAs forrige president Barack Obama alene ved minst to anledninger.

Daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn under en presseorientering i Det hvite hus 1. februar. Scanpix/AP Photo/Carolyn Kaster.

En FBI-talsmann ønsket ikke å kommentere saken overfor NY Times. Det amerikanske justisdepartementets talsmann Ian Prior sier til avisen av «Justisministeren mener det ikke er passende å svare på mediehenvendelser om spørsmål knyttet til pågående etterforskning».

Les også: Kilder: Trump ba FBI legge ned Flynn-etterforskning

Hvorfor sa han ikke noe?

Et av spørsmålene Comey trolig vil bli konfrontert med torsdag er: Hvis han faktisk trodde at Trump forsøkte å få ham til å avslutte etterforskningen, hvorfor fortalte han ikke noen om det?

Den tidligere FBI-direktørens forklaring under ed i Senatets etterretningskomité torsdag blir første gang han uttaler seg offentlig siden Trump ga ham sparken i mai.

Utsagnene fra den tidligere FBI-sjefen kan representere en risiko for presidenten. Det er ventet at Comey får spørsmål om detaljene rundt oppsigelsen, i tillegg til påstandene om at Trump skal ha prøvd å få ham til å droppe etterforskningen av Trumps rådgivere i Russland-saken.

Trump fikk spørsmål om han hadde noe han ville si til Comey da han tok imot republikanske kongressmedlemmer i Det hvite hus tirsdag.

– Jeg ønsker ham lykke til, sa Trump.

Les også: Comey ba om mer penger til Russland-etterforskning før han fikk sparken

– Justisministeren ville selv gå

Justisminister Sessions skal selv ha tilbudt seg å fratre sin stilling, ifølge BBC News.

Flere større amerikanske medier melder at forholdet mellom justisministeren og presidenten har blitt stadig mer anstrengt siden Sessions unnskyldte seg fra enhver befatning med Russlands-etterforskningen.

Trump skal ha avvist Sessions’ tilbud om å gå av.

I mai utnevnte visejustisminister Rod Rosenstein en annen tidligere FBI-sjef, Robert Mueller, til å etterforske den antatte russiske innblandingen i presidentvalget, inkludert eventuelle koblinger mellom Trumps valgkamp og Russland.

Som spesialetterforsker vil Mueller formelt svare til visejustisminister Rosenstein – og dermed Trump selv. Men Trump kan ikke gi Mueller sparken.

Spesialetterforskeren har stor grad av uavhengighet, og kan selv velge om han vil informere justisdepartementet om etterforskningen. Mueller har også fullmakt til å ta ut tiltale.

Øvrige kilder: NTB

Les også:

Lavrov nekter for at Trump snakket om Comey

FBI-Comey stiller til høring i Senatet

Populært