Meny

Canada vil øke forsvarsbudsjettet og lene seg mindre på USA

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland (t.h.), her fotografert sammen med to amerikanske senatorer, Patrick Leahy (t.v.) og John McCain under et besøk i USA i midten av mai. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canada varsler at landet vil bruke langt mer penger på å styrke eget forsvar i årene som kommer, samtidig som avhengigheten til USA skal reduseres.

Avgjørelsen ble tirsdag kunngjort av utenriksminister Chrystia Freeland og beskrives som et stort linjeskifte i canadisk utenrikspolitikk.

– Det blir stilt spørsmål ved internasjonale relasjoner som har virket uforanderlige i 70 år, sa Freeland i en tale i nasjonalforsamlingen i Ottawa.

Hun sa også at Donald Trumps tilhengere hadde stemt for at USA skulle kvitte seg med byrden av å lede verden, og at Canada derfor må utvikle sin egen «harde makt» i form av militær kapasitet for å støtte diplomati og utvikling i andre land.

Hun nevnte også at den liberale og demokratiske delen av verden er under hardt press, og at Canada nå vil øke sitt engasjement for å forsvare global stabilitet.

Canada bruker i dag mindre enn 1 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar, mens USA og andre NATO-allierte krever at medlemslandene skal bruke 2 prosent av BNP.

Populært