Kvinne (25) risikerer ti års fengsel for å ha lekket dokument om russisk hacking i USA

I videoen kommer både Reality Leigh Winners far og Donald Trumps pressetalsmann Sean Spicer med en uttalelse om saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 25 år gammel amerikansk kvinne risikerer opptil ti års fengsel for å ha lekket et hemmelig dokument om russisk hacking til nettstedet The Intercept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen er av amerikanske medier identifisert som Reality Leigh Winner. Hun ble pågrepet i delstaten Georgia sist lørdag, og påtalemyndigheten opplyser til CNN at 25-åringen har erkjent at hun sto bak lekkasjen.

Dokumentet som ble lekket, stammer fra etterretningsorganisasjonen NSA og inneholder opplysninger om at russisk etterretning forsøkte å hacke USAs elektroniske valgsystem flere ganger i forkant av høstens presidentvalgt.

Winner skal ha hatt tilgang til hemmeligstemplet informasjon ettersom hun arbeidet med forsvars- og etterretningsspørsmål for en underleverandør.

Kritisk til Trump

Ifølge den britiske avisa The Guardian er Winner kritisk til president Donald Trump og hans politikk.

Hun ble avslørt da The Intercept ga en kopi av det lekkede dokumentet til NSA. Dermed ble det klart at Winner var den eneste som hadde printet ut dokumentet og som hadde vært i kontakt med pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge dokumentet utførte russisk militær etterretning dataspionasje mot et navngitt amerikansk selskap i august 2016 for å få informasjon om valgrelatert programvare og maskinvareløsninger.

Phishing

Det antas at hackerne har brukt data fra angrepet til å opprette en ny epostkonto for å starte en phishing-kampanje. I slutten av oktober eller begynnelsen av november skal det ha blitt sendt såkalt spear phishing-e-post til mer enn hundre valgmenn. Spear phishing er en avansert form for phishing der brukerne blir lurt til å oppgi brukernavn og passord.

WikiLeaks-gründer Julian Assange har uttrykt støtte til Winner i en Twitter-melding.