Meny

Maimålingene peker mot regjeringsskifte

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) under presentasjon av Perspektivmeldingen 2017 i mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomsnittsberegning basert på partibarometrene fra mai peker mot et rødgrønt flertall og maktskifte til høsten.

Tallene fra ni målinger er satt sammen av valgforsker Bernt Aardal for Dagens Næringsliv. De viser at dagens regjeringspartier Høyre og Fremskrittspartiet, sammen med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre, ligger an til å miste flertallet.

Med et valgresultat på linje med snittet fra maimålingene vil de fire partiene gå fra dagens 96 mandater på Stortinget til 79. Samtidig blir det rødgrønt flertall. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil til sammen få 87 mandater, to flere enn de 85 som kreves for å ha flertall på Stortinget.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak før valget

Aardals beregning gir Ap 31,6 prosent oppslutning, Høyre 23,3 prosent, Frp 13,4 prosent, Sp 12,3 prosent, KrF 4,7 prosent og SV 4,0 prosent. Venstre er fortsatt under sperregrensen med 3,3 prosent. Det er også MDG med 3,0 prosent, Rødt med 2,5 prosent, mens 1,9 prosent går til andre partier.

Aktuelt:

Fortsatt Støre-flertall i mai

Frp markant fram i ny måling

Populært