Trump bekrefter at han trekker USA fra Parisavtalen

Video: Her trekker USAs president Donald Trump USA fra Parisavtalen.

President Donald Trump bekrefter at han trekker USA fra Parisavtalen og sier han vil forhandle fram en ny klimaavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Trump bryter USA med umiddelbar virkning forpliktelsen om å kutte utslippene av skadelige klimagasser med mellom 26 og 28 prosent fra 2005-nivå innen 2025, slik tidligere president Barack Obama ga løfte om.

– Vi forlater avtalen, men vi vil begynne å forhandle og se om vi kan komme fram til en avtale som er rettferdig, sa Trump i en tale i Rosehagen utenfor Det hvite hus torsdag.

Bryr meg om miljøet

USA kutter også bidragene til det grønne klimafondet, som er industrilandenes bidrag til å finansiere klimatiltak i fattige land. Det vil øke presset på europeiske land, som må øke sine bidrag til fondet.

– For en som bryr seg så mye om miljøet som meg, kan jeg ikke med god samvittighet støtte en avtale som straffer USA, sa han.

Les også: Nå er det opp til EU og Kina å redde Parisavtalen

Trump kritiserte videre Parisavtalen for ikke å stille større krav til India og Kina, og han hevdet at avtalen for USAs del ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser innen 2025.

Gjennombrudd

Parisavtalen fra desember 2015 var et gjennombrudd i det globale samarbeidet for å få ned utslippene av skadelige klimagasser.

USA havner nå i selskap med Syria og Nicaragua, som er de eneste landene i verden som ikke har undertegnet avtalen.

Les også: Tesla-grunnlegger truer med å vende ryggen til Trump

FNs generalsekretær António Guterres ba onsdag verden om å slå ring om avtalen.

– Klimaendringene kan ikke fornektes. Klimaendringene kan ikke stoppes, advarte han.

Lyttet ikke

Statsledere verden over oppfordret på forhånd innstendig Trump til ikke å trekke USA ut av Parisavtalen, blant dem Erna Solberg og hennes fire nordiske statsministerkollegaer.

– Vi oppfordrer deg til å vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget. Hilsen dine nordiske venner, skrev Solberg på Twitter torsdag kveld, men forgjeves.

Macron: Parisavtalen kan ikke reforhandles

Frankrikes president Emmanuel Macron har snakket med Donald Trump og sagt at Parisavtalen ikke under noen omstendighet kan reforhandles.

Macron snakket med Trump på telefon torsdag, kort tid etter at Trump kunngjorde at han trekker USA fra Parisavtalen.

Samtidig utstedte Frankrike, Tyskland og Italia en felles uttalelse der de understreker at Parisavtalen ikke kan reforhandles.

Tesla-grunnlegger vender ryggen til Trump

Tesla-grunnleggeren Elon Musk og en gruppe andre næringslivstopper har sittet i et råd som har gitt innspill til presidenten. Nå vil han ikke mer.

– Klimaendringene er reelle. Det er verken bra for Amerika eller verden å forlate Parisavtalen, skriver Musk på Twitter.

Foruten å grunnlegge elbilprodusenten Tesla Motors, har Musk også etablert romselskapet SpaceX og solcellefirmaet SolarCity.

Les også: Tesla-grunnlegger truer med å vende ryggen til Trump

Uber-sjefen Travis Kalanick forlot Trumps råd av næringslivstopper i februar og begrunnet dette med at han ikke ville bli sett på som en støttespiller for Trump-administrasjonen.

Musk har høstet kritikk for ikke å ha gjort det samme tidligere, men har understreket at hans deltakelse i presidentens råd ikke var uttrykk for noen støtte til Trump.

Miljøorganisasjoner fordømmer Trumps exit fra Parisavtalen

Miljøorganisasjonene betegner beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen som umoralsk og uforståelig og kaller USA verdens største klimaskurk.

– Trump har tatt en svært umoralsk beslutning, som vil ha negative konsekvenser for hele verden, men også for amerikanerne, som Trump feilaktig påstår at vil ha godt av at USA trekker seg, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

– At USA trekker seg fra Parisavtalen er selvsagt tragisk, men ikke uoverkommelig. Vi ser allerede at EU og Kina er enda tydeligere på gjennomføringen av avtalen, fastslår Gulowsen.

VIDEO: Se opptak av deler av talen under.

Klimaskurk

Leder Ask Lundberg i Naturvernforbundet sier det er et stort tilbakeslag for arbeidet med å begrense utslippene av klimagasser at verdens nest største utslippsland fornekter klimavitenskapen, og trekker seg ut.

– Vi forventer nå at verdenssamfunnet øker sine ambisjoner om utslippskutt, og samtidig sørger for at USAs uansvarlige og uforståelige alenegang i klimasaken får konsekvenser for dem, sier Lundberg.

Lundberg peker på at Tysklands statsminister i etterkant av det siste G7-møtet var tydelig i sin oppfordring til USA om ikke å trekke seg fra Parisavtalen. Like i forkant av kunngjøringen torsdag kveld, kastet også de nordiske statsministrene seg på og oppfordret Donald Trump til å snu og utvise globalt lederskap.

– Donald Trump har som oppdrag å ofre vår planet til kull- og oljeindustrien. Ved å trekke USA ut av Parisavtalen gjør Trump USA til verdens største klimaskurk. Men flertallet av amerikanerne avviser Trumps ekstreme agenda, og krever klimahandling. Dagens kunngjøring styrker vår motstand, sier Erich Pica, leder i Naturvernforbundets søsterorganisasjon Friends of the Earth USA.

Ekstra press på Norge

Miljøorganisasjonene mener Donald Trumps beslutning betyr at Norge pålegges et enda større og viktigere arbeid i kampen for klimaet.

– Vi kan ikke sitte på hendene og vente på at et annet land bestemmer seg for å leke frelser. Ansvaret for å stanse klimaendringene hviler på skuldrene til alle verdens land; dette inkluderer også Norge. At Trump nå trekker seg ut, betyr at resten av verden må gjøre mer, ikke mindre, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

– Dette legger ekstra press på at Norge og andre land gjør enda mer for å gjennomføre de nødvendige klimakuttene, ettersom verdens klima ikke påvirkes av politiske ord, men av faktiske handlinger og naturlover. Klimakutt og regnskogspenger er bra, men også tiltak for å holde norsk olje i bakken er avgjørende, sier Gulowsen i Greenpeace Norge.

Kinesisk konspirasjon

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson er heller ikke imponert over Donald Trumps Paris-erklæring, og mener det nå er åpent for andre land til å overta lederrollen i verden.

– Det er et stort tilbakeskritt for internasjonalt samarbeid når verdens vitenskapelig mest avanserte land har en leder med en slik forakt for kunnskap og ansvarlig styring, sier Hansson, som ikke var overrasket over at USAs president nå holder løftet fra valgkampen i fjor.

– Dette er ingen stor overraskelse, for Trump tror ikke på menneskeskapte klimaendringer. Han tror det er en kinesisk konspirasjon for å ramme amerikansk økonomi. Dette betyr at Norge og resten av verden må forsterke sin innsats for å begrense klimaendringer. Det er innlysende at når verdens nest største utslippsnasjon gir blaffen i alt som heter klima, blir jobben større for oss andre, sier Hansson.

Les også: Norge ble advart om at Trump trolig ville trekke seg ut

Les også:

Svensk advarsel mot at USA dropper Parisavtalen

– Trump trekker USA ut av Parisavtalen

Trump trosser egen befolkning hvis han forlater Parisavtalen

Personvernpolicy