SV ber Brende svare om asylreturer til Kabul

Utenriksminister Børge Brende.
Utenriksminister Børge Brende. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvsagt er Kabul utrygt, sier SV-topp Karin Andersen etter terrorangrepet onsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har spurt regjeringen utallige ganger om de kan vise til dokumentasjon som viser at Kabul er trygt, det har de ikke gjort. Ett sted må vel grensen gå, selv for Erna Solberg og Børge Brende. Frp neppe vil løfte en finger, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til ABC Nyheter.

Andersen reagerer sterkt på nyheten om at hotellet hvor norske asylsøkere får bo i 14 dager etter retur fikk vinduene blåst ut etter terrorangrepet onsdag.

Les saken: – Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

Sender spørsmål til Brende

– Selvsagt er Kabul utrygt. Andre europeiske land lar være å returnere Dublin-registrerte asylsøkere til Norge, nettopp fordi vi returnerer til internflukt i Kabul og de mener det er brudd på menneskerettighetene, sier Andersen og viser til at en fransk domstol i april stanset en asylretur til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Karin Andersen vil ha returer til Kabul og Afghanistan opp på Stortinget - igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Karin Andersen vil ha returer til Kabul og Afghanistan opp på Stortinget - igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En 23 år gammel afghansk asylsøker som kom til Norge i 2015 og fikk avslag på søknaden, dro til Frankrike og søkte der i stedet. Også der fikk han avslag, og myndighetene besluttet at han skulle sendes tilbake til Norge, ettersom det var her han hadde søkt først.

Men returen til Norge ble stanset fordi retten mente mannen ville være i fare i Norge, fordi han sannsynligvis ville ble sendt til Afghanistan, noe dommeren mener vil være et brudd på menneskerettighetene.

Andersen mener returene nå har gått så langt at SV vil be utenriksminister Børge Brende (H) redegjøre for sikkerhetsvurderingene til Norge i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil sende et nytt spørsmål til utenriksministeren og spørre om han kan dokumentere at situasjonen nå er trygg for de som tvangsreturneres til internflukt til Kabul, sier SV-veteranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er spørsmålet Andersen vil sende til Børge Brende torsdag:

«UDIs talsperson sier at de ikke vil revurdere om det er trygt å sende asylsøkere på internflukt til Kabul, fordi UDI ser på det siste terrorangrepet som en «enkelthendelse». Siden januar 2017 har over 200 personer blitt drept i 6 ulike terrorangrep. I 2016 var det minst 13 terrorangrep. Mener utenriksministeren at sikkerhetssituasjonen i Kabul og i Afghanistan er uforandret og i så fall hvilken dokumentasjon kan det vises til for å belegge dette?

Les også: Flere hundre rammet av blodig terrorangrep i Kabul

UDI: – En enkelthendelse

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener det er trygt å returnere asylsøkere med endelig avslag til den afghanske hovedstaden Kabul.

I 2016 endret UDI sin vurdering av sikkerhetssituasjonen i landet. I april i år endret de igjen sikkerhetsvurderingen og definerer to av Afghanistans 34 provinser som «generelt utrygge». UDI mener afghanere fra disse provinsene kan returneres til internflukt i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi følger løpende med på sikkerhetssituasjonen i Afghanistan generelt og Kabul spesielt. Videre vurderes hver sak individuelt. Enn så lenge vurderes bombeangrepet som en enkelthendelse, som ikke endrer vår praksis på generelt grunnlag, sier områdeleder Line Schei Mogenstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug: – Trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

– Enslige mindreårige trenger beskyttelse fra norske myndigheter

Nestleder i vergeforeningen, Ine Johannessen, mener «nok er nok».

Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen. Foto: Privat
Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen. Foto: Privat

– Nå er hotellet der Norge oppbevarer dem som deporteres de to første ukene rammet av en kraftig eksplosjon. Norske myndigheter vet utmerket godt at Kabul ikke er trygg for noen, men fortsetter med deportasjonene som om ingen ting skulle ha skjedd, sier Johannessen og frykter barna blir medlem av terrororganisasjoner.

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at noen av alle dem som nå er fratatt alt håp, vil kunne være et enkelt bytte for radikale krefter som måtte oppsøke dem. Norske myndigheter har sørget for at de ikke har mer å tape og dette er den sikre vei til radikalisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestlederen sier regjeringen står direkte ansvarlig for «unge mennesker påføres psykiske og fysiske skader».

– Enslige mindreårige trenger ikke bare beskyttelse fra livsfare i hjemlandet, de trenger også beskyttelse fra norske myndigheter.

Vergeforeningen er en organisasjon for representanter og verger for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger.

Børge Brende og utenriksdepartementet har fått anledning til å kommentere saken.