Meny

Tilreisende romfolk oversvømmer København:

København krever at EU strammer inn overfor tilreisende romfolk

ROM-PROBLEM: – Den frie bevegelsen av arbeidskraft i EU var ikke ment for folk som lever på gaten for å samle flasker, sier Københavns overborgermester Frank Jensen (Socialdemokraterne). Foto: Frank Jensens profilbilde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilreisende romfolk som overnatter på Rådhusplassen og oppretter ulovlige leire rundt i København, er nå blitt så omfattende, at Københavns overborgermester mener reglene for fri bevegelse i EU må strammes inn.

Problemene med romfolk i Danmarks hovedstad nå er så stort, at regjeringen må trå til med hjelp - og prøve å stramme inn på EUs regler om fri flyt av arbeidskraft, som fører mange rom-tiggere og -flaskesamlere og andre byer.

Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), som ber regjeringen om hjelp til å få bukt med det han ser som et stort og voksende problem for byen.

– De mange romfolkene som overnatter på gaten, er en kilde til utrygghet og rot i København. Det er kommet markant flere de siste årene, og som kommune kan vi ikke alene løse de voksende problemene, i og med at migrantene er her lovlig som EU-borgere, sier Jensen til Berlingske Tidende.

Også i Oslo er det store problemer med ulovlige rom-leire som opprettes av utenlandske romfolk som fritt kan reise hit på grunn av EØS-avtalen. Det bringer med seg avføring og forsøpling.

Les også:   150 leire på én gang i Oslo

Foreslår krav om bosted

– Derfor oppfordrer vi på det sterkeste regjeringen til å gå inn for å skjerpe reglene for lovlig opphold i Danmark, sier overborgermesteren om problemene med tilreisende romfolk.

Jensen mener EUs regler for fri flyt av arbeidskraft ikke er ment for folk som lever som uteliggere på gata for å samle flasker og bokser. I Danmark er tigging forbudt.

Han ber regjeringen foreslå en skjerping av reglene for fri bevegelse i EU, slik at man skal kunne vise til en adresse for bosted for å få lovlig opphold i et annet land.

Uten en adresse, skal politiet ha rett til å utvise vedkommende.

ULOVLIGE ROMLEIRE: Myndighetene også i Norge har sitt svare strev med å rydde ulovlige leire som tilreisende romfolk etablerer, her ved Sognsvann i Oslo i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Hjemme i Danmark går overborgermesteren inn for å fjerne panteordningene som gir kroner i lomma på de fattige tilreisende og dermed trekker utenlandske rom-folk til byen.

I Danmark er tigging forbudt, og kan straffes med en ukes betinget fengselsstraff. Regjeringens svar på rom-problemet er et forslag om å skjerpe straffen til to ukers ubetinget fengsel. Det er Frank Jensen imot, og danske uteliggere frykter konsekvensene.

I Oslo vurderer byrådet derimot å legge til rette for tilreisende romfolk.

Les:   Vurderer å bygge romleir i Oslo

Utsendte kan bare komme tilbake

Senest på tirsdag aksjonerte politiet i København mot en romleir, som ble ryddet.

– Vi får en del anmeldelser fra borgere som føler seg utrygge, sier visepolitiinspektør Jakob Søndergaard til ABC Nyheter.

Han forteller at København-politiet så langt i år har hatt 31 aksjoner mot leire.

– Det er ikke mange som blir utvist, men vi har 120 utvisningssaker gående. De skal gjennom Udlendingsstyrelsen. Personer må ha begått ulovligheter flere ganger før de kan utvises. Så ser vi noen av dem igjen. EU har jo åpne grenser, så de kan komme tilbake, forteller Søndergaard.

Les også:   Per-Willy Amundsen: EØS tillater fri flyt av tiggere

Populært