Meny

Geir Pollestad om jordbruksoppgjøret:

– Underlig at Erna Solberg har godtatt dette fra landbruksministeren

– VINGLE-HØYRE: Geir Pollestad (Sp) mener Høyre har abdisert i jordbrukspolitikken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er underlig at statsministeren godtok at landbruksministeren gikk i forhandlinger om jordbruksoppgjøret med så liten respekt for det Stortinget vedtok i den nye jordbruksmeldingen.

Fakta om jordbruksoppgjøret 2017:

Jordbruksmeldingen: Regjeringen fremmet 9. desember 2016 sitt forslag til framtidas jordbrukspolitikk, jordbruksmeldingen «Endring og utvikling — En fremtidsrettet jordbruksproduksjon». 25. april vedtok Stortinget jordbruksmeldingen med sine innlagte endringer, blant annet at inntektsgapet mellom bønder og gjennomsnittet for andre grupper, skal reduseres.

Kravet: Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag la 26. april fram et krav om et tillegg på 1,45 milliarder kroner, som tilvarer 31.700 kroner per årsverk. Det er en vekst på 9 prosent. Andre grupper ventes å få en lønnsvekst på 3,1 prosent i 2018. Siden deres inntektsnivå ligger over bøndenes, utgjør det 16.700 kroner.

Tilbudet: 5. mai la staten fram sitt tilbud med en ramme på 410 millioner kroner, som vil gi snaut 8100 kroner i tillegg per årsverk, eller 2,25 prosent.

Bruddet: 16. mai valgte jordbrukets organisasjoner å bryte forhandlingene, fordi de mener tilbudet, som hadde økt til 550 millioner kroner, ikke oppfylte jordbruksmeldingens krav om at inntektsgapet til andre grupper skal reduseres. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sendte dermed sitt opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner til Stortinget.

Stortinget: Stortinget vedtar normalt jordbruksoppgjøret slik det kommer fra departementet. I år vil det bli diskusjon om det, idet det er reist tvil om tilbudet oppfyller Stortingets forutsetninger i jordbruksmeldingen. Stortingets næringskomité har frist til 8. juni for sin innstilling. Stortinget avgjør jordbruksopgjøret 16. juni.

Det sier Senterpartiets Geir Pollestad, som leder næringskomiteen i Stortinget - som nå står overfor en sjelden øvelse:

Flertallet - alle partiene utenom regjeringens, skal nå komme fram til en ny jordbruksavtale som er bedre enn den landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) klasket i bordet.

Den utløste som kjent at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag reagerte med raseri, brøt og utløste demonstrasjoner mot regjeringen.

Tirsdag ble det så kjent at regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF ikke vil godta regjeringens diktat, som det vanligvis blir når forhandlingene om jordbruksavtale går i stå.

Dermed et det et flertall, som i strid med skikk og bruk, overkjører regjeringens jordbruksoppgjør.

Begrunnelsen er at tilbudet til bøndene er dårligere enn ambisjonsnivået Stortinget vedtok da den behandlet den langsiktige strategien for norsk jordbrukspolitikk, jordbruksmeldingen.

Der gikk et samlet Storting inn for at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper skal reduseres.

Les også: Flertall på Stortinget for mer penger til bøndene

– Sp vil ikke konkurrere nå

Opposisjonspartiene skal nå forsøke å bli enige om hva som skal til for å bringe jordbruksoppgjøret i samsvar med jordbruksmeldingen.

Kristelig Folkepartis Line Henriette Hjemdal har antydet en ramme på 790 millioner kroner, mot regjeringens 410, for å oppnå det.

Hva sier så Pollestad og Senterpartiet om 790 millioner som ramme?

IKKE F.: Sauebonde Bjørn Thore Kvålseth fra Kviteseid og tusener av andre bønder markerte 23. mai at de ikke ville gi seg på sine krav i jordbruksoppgjøret. De får et visst gjennomslag i Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Vårt utgangspunkt er å redusere inntektsgapet mellom bønder og andre grupper. Da er 790 millioner en bunnplanke, som gir samme kronemessige tillegg som andre. Da bryter en i det minste ikke med jordbruksmeldingen, sier Pollestad og konkluderer:

– Det er en kritisk situasjon når regjeringspartiene ikke klarer å få flertall for sitt opplegg. Da må vi i opposisjonen være ansvarlige. Derfor vil ikke jeg delta i en konkurranse om hvilket parti som sier det høyeste tallet.

Les også: Her bryter bøndene forhandlingene med staten

Pollestad: Uforutsigbart Høyre skader

Geir Pollestad tilkjenner Høyre betydelig ansvar for regjeringens store nederlag i jordbrukspolitikken:

– Jeg opplever at Frp er et mer troverdig landbruksparti enn Høyre, sier Pollestad til ABC Nyheter.

– Frp og statsråden har i det minste som mål å føre en politikk i den retningen de ønsker. Frp’erne er framoverlente og engasjerer seg i landbrukspolitikken. Høyre har derimot abdisert i landbrukspolitikken og er uengasjerte. De har ett mål for landbrukspolitikken: Det er å bli ferdig, hevder Pollestad.

– Resultatet blir en landbrukspolitikk som blir totalt uforutsigbar. Jeg har alltid vært uenig med Frp i landbrukspolitikken, men de har hatt et stabilt syn, sier Pollestad som begrunnelse av sin kritikk mot Høyre.

– Problemet når Høyre ikke bryr seg, er ikke bare at du har en dårlig politikk, men også en uforutsigbar politikk, sier Pollestad.

– Slalåmen Høyre kjører, skader jordbrukspolitikken. Er det én ting som er viktig i en næring med så store investeringer på lang sikt, så er det forutsigbarhet, framholder han.

Pollestad mener at et Høyre som var opptatt av landbrukspolitikk, aldri ville ha godtatt en landbrukspolitikk med så stor grad av uforutsigbarhet, som denne våren.

– Du har bønder som har hatt stor vekst i inntekt, og nå får kutt. Du har bønder som investerte i store, nye kyllinghus med dobbelt kapasitet, som nå opplever at regjeringa nå vil øke kraftfôrprisen, sier han.

Høyre rister på hodet av Pollestad

– Dette kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i! sier Høyres landbrukspolitiske talskvinne til ABC Nyheter om Pollestads kritikk.

– Det vi er opptatt av, er å skape gode rammevilkår for landbruksnæringa. Der er næringspolitikken vår hele tiden gjenkjennelig. Det å skape gode rammebetingelser for næringslivet er høyt prioritet, også for jordbruksnæringen, sier Foss og lister opp:

– Det handler om skatte- og avgiftsnivået, arveavgifta er borte, selskapsskatten er gått ned og i tillegg satses det på forskning og utvikling, både ny teknologi og utdanning. Så har vi lagt fram en gründerplan for landbruket, for eksempel helserelatert virksomhet på gården, lokal mat, alle de tilgrensende aktivitetene.

Så har vi en politikk for forenkling.

– Vi har overhodet ikke noen passiv politikk, oppsummerer Foss.

– Var statens tilbud i årets jordbruksoppgjør tråd med Stortingets vedtak om å redusere inntektsgapet mellom bønder og andre grupper, som du var med på?

– Proposisjonen (regjeringens saksframstilling av jordbruksoppgjøret, journ. anm.) har redegjort for dette. Det har vært en prosentvis høyere stigning på jordbrukets inntekter i alle disse årene. Og i årets oppgjør var staten villig til å la faglagene prioritere hvor pengene skulle gå. Så strakk staten seg til 550 millioner pluss 130 ubrukte millioner i løpet av forhandlingene, svarer Ingunn Foss.

– Opposisjonen mener at 790 millioner må til for å gi bønder like mange kroner i tillegg som andre grupper ventes å få. Har du andre tall?

– Jeg forholder meg til det som står i regjeringens proposisjon om at tallgrunnlaget som brukes, ikke kan brukes til å sammenlikne inntekt for selvstendig næringsdrivende med lønn for lønnstakerne, sier Ingunn Foss.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Juridisk maktkamp om Trumps mur18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08 Stanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet17:10 Mann funnet død i sjøen ved Egersund16:35 Matros fra ikonisk fotografi er død15:40 Saudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39 SOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28 Abe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20 Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14 USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker05:00 Rapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16 Europeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39 Australia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32 Forsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55 Helikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41 Kroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17 48 branner i Nord-Spania02:08 Ekspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49 Tyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44 Minotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05 Partene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12 Norge nummer tre i mixedstafett23:03 Leger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53 Guaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50 20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41 Drapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38 Napoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29 Skarstein åpnet para-VM med bronse22:24 Moen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02 Løken vant verdenscupen i telemark21:49 Ruud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27 Zuccarello scoret to i NHL-thriller21:26 Hiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død21:14 Britisk konklusjon: Huawei kan håndteres21:11 Landslagstrener sluttet etter uenighet med Kristoffersen20:41 Tilfeldige kvinner knivstukket i Tyskland – politiet famler etter motiv20:38 O'Sullivan hjalp landslagskamerater i tysk gullkamp20:03 Frykt for at ny demning skal kollapse i Brasil – 200 evakuert20:00 Kraftig metangass-økning truer verdens klimamål19:43 Indonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge19:28 Tande mister VM: – Må bare akseptere at jeg blir TV-seer19:26 Bombegruppe undersøker ødelagt bil ved E18 i Porsgrunn19:04 Mobilnettet rammet av helgas uvær i nord18:17 Spiller på sex for å få turister til å komme i Norge18:12 Seksåring alvorlig skadd i badeulykke i Lyngdal18:10 Assad advarer kurderne mot å stole på amerikansk beskyttelse17:30 Trump-rådgiver varsler veto hvis Kongressen avviser unntakstilstanden16:22 Polens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu16:12 Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper16:11 Leteaksjon etter savnet mann i Egersund
Siste nytt
19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerJuridisk maktkamp om Trumps mur18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08NorgeStanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet17:10NorgeMann funnet død i sjøen ved Egersund16:35VerdenMatros fra ikonisk fotografi er død15:40SportSaudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39VerdenSOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkSp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28VerdenAbe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20PolitikkHøyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14PolitikkUSAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker05:00PengerRapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16VerdenEuropeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39VerdenAustralia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32NorgeForsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55NorgeHelikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41VerdenKroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17Verden48 branner i Nord-Spania02:08NorgeEkspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49VerdenTyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44NorgeMinotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05VerdenPartene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12SportNorge nummer tre i mixedstafett23:03VerdenLeger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53VerdenGuaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50Verden20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41NorgeDrapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38SportNapoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29SportSkarstein åpnet para-VM med bronse22:24SportMoen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02SportLøken vant verdenscupen i telemark21:49SportRuud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27SportZuccarello scoret to i NHL-thriller21:26NorgeHiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død21:14VerdenBritisk konklusjon: Huawei kan håndteres21:11SportLandslagstrener sluttet etter uenighet med Kristoffersen20:41VerdenTilfeldige kvinner knivstukket i Tyskland – politiet famler etter motiv20:38SportO'Sullivan hjalp landslagskamerater i tysk gullkamp20:03VerdenFrykt for at ny demning skal kollapse i Brasil – 200 evakuert20:00VerdenKraftig metangass-økning truer verdens klimamål19:43VerdenIndonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge19:28SportTande mister VM: – Må bare akseptere at jeg blir TV-seer19:26NorgeBombegruppe undersøker ødelagt bil ved E18 i Porsgrunn19:04NorgeMobilnettet rammet av helgas uvær i nord18:17StemmerSpiller på sex for å få turister til å komme i Norge18:12NorgeSeksåring alvorlig skadd i badeulykke i Lyngdal18:10VerdenAssad advarer kurderne mot å stole på amerikansk beskyttelse17:30PolitikkTrump-rådgiver varsler veto hvis Kongressen avviser unntakstilstanden16:22VerdenPolens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu16:12NorgeNorsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper16:11NorgeLeteaksjon etter savnet mann i Egersund
Populært