Geir Pollestad om jordbruksoppgjøret:

– Underlig at Erna Solberg har godtatt dette fra landbruksministeren

– VINGLE-HØYRE: Geir Pollestad (Sp) mener Høyre har abdisert i jordbrukspolitikken.
– VINGLE-HØYRE: Geir Pollestad (Sp) mener Høyre har abdisert i jordbrukspolitikken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det er underlig at statsministeren godtok at landbruksministeren gikk i forhandlinger om jordbruksoppgjøret med så liten respekt for det Stortinget vedtok i den nye jordbruksmeldingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om jordbruksoppgjøret 2017:

Jordbruksmeldingen: Regjeringen fremmet 9. desember 2016 sitt forslag til framtidas jordbrukspolitikk, jordbruksmeldingen «Endring og utvikling — En fremtidsrettet jordbruksproduksjon». 25. april vedtok Stortinget jordbruksmeldingen med sine innlagte endringer, blant annet at inntektsgapet mellom bønder og gjennomsnittet for andre grupper, skal reduseres.

Kravet: Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag la 26. april fram et krav om et tillegg på 1,45 milliarder kroner, som tilvarer 31.700 kroner per årsverk. Det er en vekst på 9 prosent. Andre grupper ventes å få en lønnsvekst på 3,1 prosent i 2018. Siden deres inntektsnivå ligger over bøndenes, utgjør det 16.700 kroner.

Tilbudet: 5. mai la staten fram sitt tilbud med en ramme på 410 millioner kroner, som vil gi snaut 8100 kroner i tillegg per årsverk, eller 2,25 prosent.

Bruddet: 16. mai valgte jordbrukets organisasjoner å bryte forhandlingene, fordi de mener tilbudet, som hadde økt til 550 millioner kroner, ikke oppfylte jordbruksmeldingens krav om at inntektsgapet til andre grupper skal reduseres. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sendte dermed sitt opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner til Stortinget.

Stortinget: Stortinget vedtar normalt jordbruksoppgjøret slik det kommer fra departementet. I år vil det bli diskusjon om det, idet det er reist tvil om tilbudet oppfyller Stortingets forutsetninger i jordbruksmeldingen. Stortingets næringskomité har frist til 8. juni for sin innstilling. Stortinget avgjør jordbruksopgjøret 16. juni.

Det sier Senterpartiets Geir Pollestad, som leder næringskomiteen i Stortinget - som nå står overfor en sjelden øvelse:

Flertallet - alle partiene utenom regjeringens, skal nå komme fram til en ny jordbruksavtale som er bedre enn den landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) klasket i bordet.

Den utløste som kjent at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag reagerte med raseri, brøt og utløste demonstrasjoner mot regjeringen.

Tirsdag ble det så kjent at regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF ikke vil godta regjeringens diktat, som det vanligvis blir når forhandlingene om jordbruksavtale går i stå.

Dermed et det et flertall, som i strid med skikk og bruk, overkjører regjeringens jordbruksoppgjør.

Begrunnelsen er at tilbudet til bøndene er dårligere enn ambisjonsnivået Stortinget vedtok da den behandlet den langsiktige strategien for norsk jordbrukspolitikk, jordbruksmeldingen.

Der gikk et samlet Storting inn for at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper skal reduseres.

Les også: Flertall på Stortinget for mer penger til bøndene

– Sp vil ikke konkurrere nå

Opposisjonspartiene skal nå forsøke å bli enige om hva som skal til for å bringe jordbruksoppgjøret i samsvar med jordbruksmeldingen.

Kristelig Folkepartis Line Henriette Hjemdal har antydet en ramme på 790 millioner kroner, mot regjeringens 410, for å oppnå det.

Hva sier så Pollestad og Senterpartiet om 790 millioner som ramme?

IKKE F.: Sauebonde Bjørn Thore Kvålseth fra Kviteseid og tusener av andre bønder markerte 23. mai at de ikke ville gi seg på sine krav i jordbruksoppgjøret. De får et visst gjennomslag i Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
IKKE F.: Sauebonde Bjørn Thore Kvålseth fra Kviteseid og tusener av andre bønder markerte 23. mai at de ikke ville gi seg på sine krav i jordbruksoppgjøret. De får et visst gjennomslag i Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Vårt utgangspunkt er å redusere inntektsgapet mellom bønder og andre grupper. Da er 790 millioner en bunnplanke, som gir samme kronemessige tillegg som andre. Da bryter en i det minste ikke med jordbruksmeldingen, sier Pollestad og konkluderer:

– Det er en kritisk situasjon når regjeringspartiene ikke klarer å få flertall for sitt opplegg. Da må vi i opposisjonen være ansvarlige. Derfor vil ikke jeg delta i en konkurranse om hvilket parti som sier det høyeste tallet.

Les også: Her bryter bøndene forhandlingene med staten

Pollestad: Uforutsigbart Høyre skader

Geir Pollestad tilkjenner Høyre betydelig ansvar for regjeringens store nederlag i jordbrukspolitikken:

– Jeg opplever at Frp er et mer troverdig landbruksparti enn Høyre, sier Pollestad til ABC Nyheter.

– Frp og statsråden har i det minste som mål å føre en politikk i den retningen de ønsker. Frp’erne er framoverlente og engasjerer seg i landbrukspolitikken. Høyre har derimot abdisert i landbrukspolitikken og er uengasjerte. De har ett mål for landbrukspolitikken: Det er å bli ferdig, hevder Pollestad.

– Resultatet blir en landbrukspolitikk som blir totalt uforutsigbar. Jeg har alltid vært uenig med Frp i landbrukspolitikken, men de har hatt et stabilt syn, sier Pollestad som begrunnelse av sin kritikk mot Høyre.

– Problemet når Høyre ikke bryr seg, er ikke bare at du har en dårlig politikk, men også en uforutsigbar politikk, sier Pollestad.

– Slalåmen Høyre kjører, skader jordbrukspolitikken. Er det én ting som er viktig i en næring med så store investeringer på lang sikt, så er det forutsigbarhet, framholder han.

Pollestad mener at et Høyre som var opptatt av landbrukspolitikk, aldri ville ha godtatt en landbrukspolitikk med så stor grad av uforutsigbarhet, som denne våren.

– Du har bønder som har hatt stor vekst i inntekt, og nå får kutt. Du har bønder som investerte i store, nye kyllinghus med dobbelt kapasitet, som nå opplever at regjeringa nå vil øke kraftfôrprisen, sier han.

Høyre rister på hodet av Pollestad

– Dette kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i! sier Høyres landbrukspolitiske talskvinne til ABC Nyheter om Pollestads kritikk.

– Det vi er opptatt av, er å skape gode rammevilkår for landbruksnæringa. Der er næringspolitikken vår hele tiden gjenkjennelig. Det å skape gode rammebetingelser for næringslivet er høyt prioritet, også for jordbruksnæringen, sier Foss og lister opp:

– Det handler om skatte- og avgiftsnivået, arveavgifta er borte, selskapsskatten er gått ned og i tillegg satses det på forskning og utvikling, både ny teknologi og utdanning. Så har vi lagt fram en gründerplan for landbruket, for eksempel helserelatert virksomhet på gården, lokal mat, alle de tilgrensende aktivitetene.

Så har vi en politikk for forenkling.

– Vi har overhodet ikke noen passiv politikk, oppsummerer Foss.

– Var statens tilbud i årets jordbruksoppgjør tråd med Stortingets vedtak om å redusere inntektsgapet mellom bønder og andre grupper, som du var med på?

– Proposisjonen (regjeringens saksframstilling av jordbruksoppgjøret, journ. anm.) har redegjort for dette. Det har vært en prosentvis høyere stigning på jordbrukets inntekter i alle disse årene. Og i årets oppgjør var staten villig til å la faglagene prioritere hvor pengene skulle gå. Så strakk staten seg til 550 millioner pluss 130 ubrukte millioner i løpet av forhandlingene, svarer Ingunn Foss.

– Opposisjonen mener at 790 millioner må til for å gi bønder like mange kroner i tillegg som andre grupper ventes å få. Har du andre tall?

– Jeg forholder meg til det som står i regjeringens proposisjon om at tallgrunnlaget som brukes, ikke kan brukes til å sammenlikne inntekt for selvstendig næringsdrivende med lønn for lønnstakerne, sier Ingunn Foss.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Over 100 har mistet livet som følge av coronaviruset02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig
Siste nytt
07:28NorgeFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36NorgeTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02NorgeHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Norge«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00NorgeNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19VerdenNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28NorgeJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46NorgeBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30VerdenOver 100 har mistet livet som følge av coronaviruset02:29NorgeVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36VerdenTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29NorgeMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18NorgeFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig
Populært