Solbergs Trump-etterligning går verden rundt

Familiefoto av de fem nordiske statsministere under statsministermøtet på Cornelius sjømatrestaurant i Bergen. Fra venstre, Sveriges statsminister, Stefan Löfven, Lars Løkke Rasmussen, Danmark, Erna Solberg, Norge, Finlands, Juha Sipilä og Islands statsminister, Bjarni Benediktsson
Familiefoto av de fem nordiske statsministere under statsministermøtet på Cornelius sjømatrestaurant i Bergen. Fra venstre, Sveriges statsminister, Stefan Löfven, Lars Løkke Rasmussen, Danmark, Erna Solberg, Norge, Finlands, Juha Sipilä og Islands statsminister, Bjarni Benediktsson Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet av Erna Solberg og de andre nordiske statsministrene som holder en fotball slik USAs president Donald Trump holdt en globus, går verden rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg selv påpeker likheten på sin Facebook-side der hun delte bildet og skrev «Hvem styrer verden? Riyadh vs. Bergen», skriver VG.

Da Trump var i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh forrige uke ble han avbildet mens han holdt hendene på en lysende globus sammen med Saudi-Arabias kong Salman og den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi.

Bildet av Solberg og hennes nordiske kolleger som holder på en fotball under møtet i Bergen, har fått oppmerksomhet i internasjonale medier som The Hill, The Independent, TIME og Daily Mail. Nyhetsbyrået Reuters skriver: «Verdensledere gjør vanligvis ikke narr av hverandre, men statsministrene i de fem nordiske landene gjør et forsøk».

Gjør ikke narr

Solberg avviser at hun gjør narr av Trump.

– Vi tenkte ikke på det da vi tok bildet. Denne ballen har vi drevet på med i hele vår. Det er en fotball med de 17 bærekraftmålene, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at målene var et av temaene på det nordiske statsministermøtet.

– Vi er bare opptatt av at det er de 17 bærekraftmålene som er veikartet for verdens utvikling. Det må vi understreke fremover, sier hun.

Fra venstre står Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, Saudi-Arabias kong Salman og USAs president Donald Trump holder hendene på en lysende globus under et møte i Riyadh i Saudi-Arabia i forrige uke. Foto: AP
Fra venstre står Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, Saudi-Arabias kong Salman og USAs president Donald Trump holder hendene på en lysende globus under et møte i Riyadh i Saudi-Arabia i forrige uke. Foto: AP

Svekker samarbeid

I Stortinget onsdag påpekte statsministeren at Trump er mindre opptatt av multilaterale avtaler.

– Trump har ikke sagt så mye om bærekraftmålene. Men på internasjonal handel og Parisavtalen opplever vi at de stiller noen større spørsmål, og Parisavtalen har de ikke bestemt seg for hva de gjør med enda. Det svekker jo det internasjonale samarbeidet, sier Solberg.

Hun mener dermed det blir viktig at Norge bidrar til å bygge opp internasjonalt samarbeid «andre steder».

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor sier til TV 2 at bildet som ble tatt av de fem da de møttes i Bergen, var planlagt lenge før bildet av Trump.

Les også:

Trump ba statsledere ringe ham på mobilen

Trump i ordkrig med Tyskland

Macron: – Håndtrykket med Trump var sannhetens øyeblikk