ABC elsker treVi presenterer månedsvinneren for mars: Den fantastiske eika som står midt i veien i Kvam

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Eika vegvesenet lot stå i fred» er juryens utvalgte historie i mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC elsker tre

Derfor vil vi i år bruke vårt jubileumsår til å feire det spesielle treet ditt. Bli med i konkurransen og feiringen! Send oss et bilde av ditt tre og du kan vinne en flott premie.

BLI MED I KONKURRANSEN NÅ

Det har kommet inn 24 historier i konkurransen Mitt tre i mars. Siden ABC Nyheter fyller 10 år og Startsiden 20 år, så ville vi gjøre noe for å markere vårt digitale liv. Vi har nemlig aldri krøllet barken på et tre for å gi ut nyheter.

Vi var veldig spent på om det kom like mange bidrag i mars som i februar. Og vi ble ikke skuffa. Det har kommet inn så mye spennende og forskjellig.

De tre i juryen for februar og mars besto dermed av vårt faste jurymedlem redaktør i ABC Nyheter, Tor Strand, skogsbiolog og rådgiver for biologisk mangfold i WWF, Trude Myhre, og kommunikasjonsjef i Norsk skog, Ellen Alfsen. Og i dette tilfellet var de helt samstemte.

For det var ett bidrag skilte seg helt tydelig ut. Det fanget oppmerksomheten til både lesere og juryen. Det er ikke bidraget som har aller flest hjerter, men vi ser av trafikk, lesetid og engasjement at dette virkelig har fenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest kommentert

Ronny Bru sitt bilde av og historie om «Eika vegvesenet lot stå i fred» har også fått absolutt flest kommentarer.

Les hele historien og se bildet her: «Eika vegvesenet lot stå i fred»

Bru får dermed mulighet til å bli årsvinner og vinne en opplevelse for livet med reise og opphold i ett av landets flotte tretopphoteller.

Redaktør Tor Strand sier historien er imponerende.

– Det er en fantastisk liten historie om folkekampen for å berge det verneverdige treet i Kvam kommune i Hordaland, sier han.

– Imponerende

Han trekker fram at også her er det et godt samspill mellom bilde og historie. Og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et imponerende syn hvordan også vegmyndighetene lyttet til folkeengasjementet og la veien rundt det standhaftige treet.

Vi vil feire lesernes favoritt tre i løpet av hele året. Les mer om konkurransen her: Alt om ABC elsker tre

Ellen Alfsen i Norsk skog er enig.

– Det er et veldig fint bilde. Det er så bra at man kan tilpasse vegen, og la treet stå igjen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe rart i at dette blir en turistattraksjon! legger hun til.

Les alle historiene og se de vakre bildene: ABC elsker tre

– Sammenfatter naturvernsaken

Og jurymedlem Trude Myhre kunne ikke være mer enig med Alfsen i dette.

– Ronny Bru har med historien «Eika vegvesenet lot få stå i fred» vist fram både hvor viktige slike trær er, kampen som må til for å bevare dem og gleden vi mennesker har av at de får stå i fred, mener hun.

Hun sier at i løpet av tre små avsnitt sammenfatter Ronny egentlig hele naturvernsaken med truslene mot arter og naturtyper og viktigheten av naturmangfoldet.

– Eiketreet i Kvam var klassisk nok truet av veiutbygging, som sammen med andre typer arealendringer er den største trusselen mot naturen vår i dag. Eiketrær kan leve veldig lenge og er et eget samfunn i seg selv som kan ha over 1500 ulike arter som lever i og på den. Forskere har funnet ut at på et enkelt eiketre kan det leve like mange individer av ulike arter som det lever mennesker i Oslo by. Derfor er det å ta vare på enkelttrær av eik også en viktig del av naturkampen, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier også at hans historie viser at ved å stå på og si ifra er det mulig å redde natur fra inngrep, og det gir inspirasjon og glede for de, som henne, som jobber med naturvern.

– Kalles Mjølkeeika

– At turistene tar selfies understreker bare hvor viktig trær er for folk og at natur som er bevart fort kan bli populære turistattraksjoner, påpeker hun.

Les mer om reglene for konkurransen her: Regler for Mitt tre

Eika er i Kvam kjent som Mjølkeeika, sannsynligvis fordi det var der bøndene kom for å levere melk til meieriet. Stedet den står var tidligere et naturlig møtepunkt for flere veier.

Vi har i ABC Nyheter ikke klart å finne Mjølkeeika i noen oversikt over vernede trær i Kvam. Det står ikke på listen til Fylkesmannen. Men det blir fra lokalt hold hevdet at det skal ha blitt vernet i 1930 eller enda tidligere. Sannsynligvis er eika en del av de fredede områdene i nærheten. Det er mye verdifull løvskog som er er vernet i akkurat dette området i Kvam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også følge oss på Facebook: ABC elsker tre

Det var da Hordaland Vegkontor på 80-tallet skulle bygge ut veien at bråket startet. Her er et utdrag fra ett av mange leserinnlegg om saken:

«Treet sto der fyrst, det har fyrsteretten. Det er eit merke på at me er medvitne kulturen vår. Lat eika stå. Det er eit krav frå bygdene her. I 30 ættledar har ho stende. Dei ferraste kan føra ætta si så langt attende.»

Til slutt endte det med at veien ble lagt på hver sin side av treet og Tørrvikbygd fikk sin fremste turistattraksjon.

De som ikke vant i mars kan trøste seg med at det er lov å sende inn mer enn ett bidrag og at du til og med kan sende inn flere bidrag om samme tre.