Zimbabwe:– Mindre undertrykking fra det hvite Rhodesia, enn under Mugabe nå

Den 93 år gamle forhenværende frigjøringshelten, nå president Robert Mugabe, stiller til presidentvalg igjen neste år. Metodene hans vekker raseri.

MAKTMANNEN: Zimbabwes president Robert Mugabe på et møte i World Economic Forum i Durban, Sør-Afrika 4. mai.
MAKTMANNEN: Zimbabwes president Robert Mugabe på et møte i World Economic Forum i Durban, Sør-Afrika 4. mai. Foto: Rogan Ward / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hvite Rhodesia var ikke så undertrykkende som Mugabes Zimbabwe i dag.

Det sier pensjonert general og opposisjonspolitiker i partiet Zimbabwe Peoples First (ZimPF), Agrippa Mutambara, ifølge allafrica.com.

Robert Mugabe var med på å kaste det forhatte, hvite regimet i landet som fra kolonitida het Rhodesia, men fikk sin uavhengighet og frigjøringskjempen Robert Mugabe som første folkevalgte president i 1980.

Problemet er bare at Mugabe siden den tid har vunnet hvert eneste presidentvalg med metoder som etter hvert skal ha utviklet seg til diktatorliknende undertrykking.

Les også: Zimbabwes opposisjon samler seg mot Mugabe

Kombinert med utbredt korrupsjon også i dette landet, har uroen økt.

Men Mugabe har allerede varslet at han stiller opp til en ny periode ved valgene neste år, da han vil være 94 år - hvis han fortsatt er i live.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mutambara sier det gjør vondt å se de samme modige kameratene som reiste seg mot de hvite undertrykkerne under krigen, nå blir brukt av Mugabes parti Zanu PF til å undrtrykke folket de grep til våpen for, for å frigjøre.

Krigsveteranen Mutambara beklager også at æreskirkegården Hero´s Acre ikke lenger er myntet på helter.

– Den eneste kvalifikasjonen som trengs for å bli begravet på Hero's Acre, er enten å ha støttet president Mugabes diktatur, eller å være en nær slektning av ham, sier han.

Les også: Statsministeren: – Jeg behøver ikke å elske Mugabe