Rekrutterer ekstra HV-vakthold for US Marines

Oberst Håkon Warø (til høyre) ønsket United States Marine Corps velkommen til Værnes garnison i januar.
Oberst Håkon Warø (til høyre) ønsket United States Marine Corps velkommen til Værnes garnison i januar. Foto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å utplassere US Marines i Norge kom så raskt at nødvendige vaktstyrker ikke er utdannet. Løsningen: Utvidet førstegangstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftforsvaret ber nå om frivillige til vakt- og sikringstjeneste for de amerikanske soldatene som stasjoneres på Værnes.

I januar ankom den første kontingenten med 330 soldatene tilknyttet US Marine Corps (USMC). Disse har fått vintertrening i Norge, og skal erstattes av et nytt kompani.

Forsvarsstaben (FST) har besluttet at 32 vernepliktige soldater skal øves opp til vakthold og sikring for amerikanerne.

Det er HV-12 som skal stå for dette ved Værnes Garnison i Stjørdal. Men oppdraget kom så hurtig at Luftforsvaret nå ekstraordinært ber om frivillige blant soldatene. Disse må da akseptere å utvide sine førstegangstjeneste fra 12 til 18 måneder for å få kabalen til å gå opp.

Les også: US Marines vurderer Værnes som hovedbase i Europa

En måneds frist

I et skriv datert 9. mai ber Luftforsvarsstaben om bidrag til rekrutteringen blant de som nå er inne til tjeneste, og har gitt de frivillig frist til å melde seg innen fredag 9. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At U.S. Marines har ankommet Værnes involverer også andre deler av Forsvaret. De to første ukene i mai tok man ut store mengder materiell fra forhåndslagrene i Trøndelag for å teste tidsbruken.

Les også: Amerikanske soldater taklet ikke møte med Finnmark

Forsvaret skal også gjennomføre en omfattende vedlikeholdsøvelse over fire uker. Her regner en med å bruke 90 millioner kroner og 50 000 arbeidstimer.

Hundrevis av feltvogner, lastevogner, beltekjøretøy, materiellsystemer og våpen blir klargjort og i tillegg skal beredskapslagrene fylles opp med nødvendige reservedeler.

Provokasjon mot Russland

Utplasseringen av de amerikanske soldatene har også høstet kritikk. Enkelte har sett på dette som en provokasjon mot Russland.

Les også: Russland forundret over planer om US Marines på Værnes

Da Marines i mars deltok på en øvelse i Finnmark sammen med Brigade Nord, var de dårlig forberedt. Amerikanerne frøs, mistet skiene, sømmene ble ødelagt og klærne måtte teipes med gaffa-tape, skrev militærtidsskriftet military.com.

– Det er feil tidspunkt å finne ut at støvlene ikke sitter fast i skiene når du humper gjennom et frosset månelandskap, slo bladet fast.