John McCain: Putin er en større trussel enn IS

Arizona-senator, veteran i amerikansk politikk og tidligere presidentkandidat for republikanerne, John McCain, har mye å si om sikkerheten i verden og hva som truer den. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
Arizona-senator, veteran i amerikansk politikk og tidligere presidentkandidat for republikanerne, John McCain, har mye å si om sikkerheten i verden og hva som truer den. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin er en større trussel mot verden enn IS er, og president Trump gjør meg nervøs, sier senator og republikaner John McCain.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med den australske TV-kanalen ABC sier McCain, som er en av president Donald Trumps sterkeste kritikere innen eget parti, at den angivelige innblandingen i presidentvalget fra russisk side utgjorde en trussel mot demokratiet, om den faktisk fant sted.

– Jeg mener Putin er den fremste og viktigste trusselen, i større grad enn IS. Jeg tror IS kan gjøre grusomme ting, men det er russerne som prøver ... som prøvde å ødelegge fundamentet for demokratiet og endre utfallet av et amerikansk valg, sier McCain.

Les også: Senator: – Putin prøvde å undergrave valget i USA

Prøver ennå

Han sier videre at han ikke selv har sett noe bevis for at russerne lyktes, men understreker at de prøvde og de prøver fremdeles.

– De prøvde akkurat å påvirke utfallet av det franske valget. Så jeg ser Vladimir Putin, som har revet i stykker Ukraina, en selvstendig nasjon, og som legger press på Baltikum, jeg ser på russerne som den absolutt største utfordringen vi har, sier McCain.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA om Putin-samtale: starten på et bedre forhold

Liker det ikke

McCain fikk også spørsmål om påstandene om at Trumps svigersønn og nære rådgiver, Jared Kushner, skal ha forsøkt å opprette en hemmelig kommunikasjonskanal til Moskva få uker før Trump ble innsatt som president.

– Mitt syn på det er at jeg ikke liker det. Jeg vet at noen i administrasjonen sier det er standard prosedyre. Jeg tror ikke det er standard prosedyre før innsettelsen av USAs president for noen som ikke sitter i en autorisert stilling, sier McCain.

Les også: – Telefonsamtale mellom Trump og Putin i helgen

Nervøs

TV-kanalen påpekte at flere har uttalt sin bekymring for internasjonal sikkerhet med Trump som USAs president, og McCain sier det er forståelig.

– Jeg er også nervøs av og til. Jeg tror presidenten har tro på det nasjonale sikkerhetsteamet. Jeg tror at han mesteparten av tiden aksepterer deres råd. Kan jeg si at han gjør det hele tiden? Nei. Plager det meg? Ja, det plager meg, sier McCain.

Les også: Trump og Putin varsler atomopprustning