– Gangsterne i Sør-Koreas hær av nikkedukker vil bli stadig mer motløse

<p>Nyheter med foto av Nord-Koreas leder Kim Jong-un, vist på sentralstasjonen i Seoul i Sør-Korea mandag morgen.</p>
Nyheter med foto av Nord-Koreas leder Kim Jong-un, vist på sentralstasjonen i Seoul i Sør-Korea mandag morgen. Foto: NTB scanpix

Nord-Korea bekrefter at det var et ballistisk missil som ble skutt opp mandag og omtaler testen som vellykket. Leder Kim Jong-un skal ha fulgt med på testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder det statlige nyhetsbyrået KCNA tirsdag, et døgn etter at en kortdistanse Scud-rakett ble skutt opp og landet i Japanhavet, innenfor Japans økonomiske sone. Hensikten skal ha vært å teste et våpen som med stor nøyaktighet kan treffe et utvalgt mål.

– Den ballistiske raketten fløy mot himmelen i øst der dagen brøt gjennom og traff riktig på et planlagt mål, heter det i meldingen.

Les også: Japan varsler konkrete handlinger etter nordkoreansk oppskyting

– Nord-Korea testet nytt luftvernvåpen

Fornøyd leder

Missilet skal ha fulgt planlagt bane, og tilbakela 450 kilometer. Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal selv ha overvåket testen mandag.

– Når nyheten om vår viktige seier kringkastes burde yankeene bli svært bekymret, og gangsterne i Sør-Koreas hær av nikkedukker vil bli stadig mer motløse, sier Kim ifølge meldingen fra KCNA.

Oppskytingen var Nord-Koreas 12 av denne typen hittil i år og den tredje i mai måned. Handlingen fordømmes av nabolandene Sør-Korea og Japan, samt USA, som igjen truer med mot reaksjoner. Nord-Korea ser imidlertid fremdeles ikke ut til å la seg affisere av truslene.

Les også: Moon og Xi tar til orde for atomvåpenfritt Nord-Korea

Nord-Korea advarer Australia om mulig atomangrep

Kina ber om dialog

Tidligere i mai uttalte FN at strengere sanksjoner mot Nord-Korea er på trappene og at alle land vil presses til å implementere disse. Som Nord-Koreas nærmeste allierte uttalte Kina at det heller vil prioritere for dialog, heller enn sanksjoner. Mandag ba Kina igjen om dialog, mens USAs president uttalte at Nord-Korea med denne siste oppskytingen viste mangel på respekt for Kina.

USA har tidligere sagt at de er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet, men kun hvis Nord-Korea holder opp med tester av kjernefysiske våpen og raketter.

Les også: Kilder: – USA vurderer å skyte ned Nord-Koreas test-raketter

Nord-Korea presenterer ubåtraketter

Personvernpolicy