Norge innfører økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det innføres forbud mot investeringer i en rekke nordkoreanske industrier og mot salg av særskilte tjenester til diktaturet, melder Utenriksdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanksjonene kommer som følge av Nord-Koreas prøvesprengninger og missiltester, som er i strid med sikkerhetsrådets resolusjoner.

– Prøvesprengningene og missiltestene utgjør en trussel mot fred og stabilitet regionalt og globalt, heter det fra Utenriksdepartementet.

Forbudene mot investeringer gjelder for våpenrelatert industri, metallurgi, metallbearbeiding og romfart. Videre forbys salg av datamaskinrelaterte tjenester og tjenester knyttet til gruvedrift, kjemisk industri og raffineringsindustri til personer og enheter i Nord-Korea.

Nyheten om sanksjonene kommer få timer etter at Nord-Korea testet et nytt luftvernvåpen som ble skutt opp nær kystbyen Wonsan. Det ballistiske kortdistansemissilet tilbakela 450 kilometer før det landet i Japanhavet.

22. mai fordømte Sikkerhetsrådet Nord-Koreas oppskytning av en mellomdistanserakett og lovet at de kom til å styrke innsatsen for å implementere sanksjoner mot landet. Forskriften om det norske forbudet trådte i kraft 9. mai. Forbudet er i tråd med Sikkerhetsrådet og EUs restriktive tiltak mot Nord-Korea.

Det gjøres unntak i forbudet for utviklingsformål som er direkte rettet mot sivilbefolkningens behov eller for å fremme kjernefysisk nedrustning.

Norges humanitære hjelp til Nord-Korea fortsetter som før.