Erdogan forbyr bruk av ordet «arena»

Fotballklubben Galatasaray har allerede etterkommet president Tayyip Erdogans befalning og endrer navnet på sin stadion i Istanbul.
Fotballklubben Galatasaray har allerede etterkommet president Tayyip Erdogans befalning og endrer navnet på sin stadion i Istanbul. Foto: Murad Sezer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias hersker har instruert landets sportsmyndigheter om at ordet «arena» skal fjernes fra idretten. – Hører ikke hjemme i vårt språk, mener president Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag beordret Tyrkias president landets sportsminister til å få fjernet ordet «arena» fra alle idrettsanlegg.

I dag, søndag, har allerede en av landets mest kjente fotballklubber, Galatasaray fra Istanbul, etterkommet ønsket fra Tyrkias sterke mann.

– Jeg er mot «arenaer». Du vet hva det betyr, gjør du ikke? Mennesker ble mishandlet der, var Erdogans forklaring på instruksjonen.

Les også: Flere tusen dommere har fått sparken i Tyrkia

På president Erdogans ordre endrer fotballklubben Galatasaray navn på sin stadion. Ordet «arena» vil ikke presidenten se på idrettsanlegg i landet. Foto: NTB scanpix
På president Erdogans ordre endrer fotballklubben Galatasaray navn på sin stadion. Ordet «arena» vil ikke presidenten se på idrettsanlegg i landet. Foto: NTB scanpix

Mishandlingen han referer til henspiller til at ordet ble brukt under Romerriket og at man da blant annet forlystet seg med kamper mellom folk og ville dyr.

– Vi vil fjerne navnet «arena» fra våre stadioner. Det finnes ikke noe slikt i vårt språk. Se på definisjonen, noe slikt kan ikke finnes, sa presidenten skriver avisen Hürriyet.

Og Galatasaray, som skal være Tyrkias mest populære klubb og som flere ganger har deltatt i ulike europeiske cuper, har allerede rukket å endre navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Hvis det hadde skjedd et kupp i Norge, ville de gjort det samme?

På et hurtig sammenkalt møte med en av sine sponsorer har navnet blitt endret fra «Türk Telekom Arena». Fra og med i morgen heter dere bane «Ali Sami Yen Sports Complex Türk Telekom Stadium», skriver Hürriyet.

Administrerende direktør i Türk Telekom, Paul Doany, skal ha uttrykt støtte til endringen av navnet, og har sagt seg fornøyd med det nye.

Tyrkiske myndigheter har i den siste tiden kommet med en rekke utspill som har overrasket og ført til kritikk. Mange har sett det slik at Erdogan utnytter fjorårets mislykkede kuppforsøk til å rense ut uønskede personer og styrke sin egen makt i landet.

Og selv om Tyrkia er med i Nato har flere allierte reagert negativt. Da Norge i mars ga flere offiserer asyl fordi de risikerte fengsel, raste tyrkerne og kalte blant andre den norske ambassadøren inn på teppet.