Hareide joker i jevn statsministerduell

Dette er jokeren som kan påvirke statsministervalget, tror ekspertene. Her er KrF-leder Knut Arild Hareide fanget i et lekent øyeblikk under landsmøtehelgen i Trondheim tidligere i år.
Dette er jokeren som kan påvirke statsministervalget, tror ekspertene. Her er KrF-leder Knut Arild Hareide fanget i et lekent øyeblikk under landsmøtehelgen i Trondheim tidligere i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre er ille ute og Senterpartiet blir en av valgets vinnere. Men om statsministeren heter Erna eller Jonas natt til 12. september er vanskeligere å spå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knappe fire måneder før valget har partiene har gjennomført landsmøter, truffet vedtak og meislet ut et nytt program. Mye har skjedd, men bildet er stort sett uforandret fra i vinter.

Rødgrønt flertall gjør Aps Jonas Gahr Støre til statsminister, mens Høyres Erna Solberg blir sittende ved fortsatt borgerlig flertall.

Jokeren heter fortsatt Knut Arild Hareide og er leder i KrF.

KrF på glid?

To av dem som har fulgt landsmøtevåren tettest, er NRKs kommentator Lars Nehru Sand og Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen. Ingen av dem tør si hvem som er statsminister etter valget.

– Men hvis Venstre havner under sperregrensen er det mye mindre sannsynlig at Erna Solberg fortsetter som statsminister, sier Sand. Han er spent på hvordan KrFs plan B vil spille seg ut.

Les også: Fra megge til minister

– KrF vil ha Erna Solberg som statsminister, men hvis det ikke går, så har partiet en åpning for å gjøre noe annet. I denne sammenhengen innebærer det å peke på Jonas Gahr Støre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror KrF kan snu

Med Venstre under sperregrensen vil KrF på et eller annet tidspunkt kunne peke på Støre, tror Eilertsen i Aftenposten.

– Mange i KrF vil i så fall gjøre dette med sammenbitte tenner. Dette er ingen spådom og slett ikke noe som behøver skje allerede på valgnatten. Men det er en tanke som har modnet i partiet og som også kom til uttrykk på landsmøtet, sier hun.

Les også: Valget kan ende med bare fire partier over sperregrensen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tilføyer at det kan bli lettere for KrF å bytte side dersom Senterpartiet gjør det så godt som partiet ligger an til i øyeblikket, fordi sentrums samlede styrke blir større.

Venstre i trøbbel

I øyeblikket ser det mørkest ut for Venstre, mener ekspertene. Sannsynligheten er stor for at partiet faller under sperregrensen på 4 prosent og mister de viktige utjevningsmandatene.

– MDG vil også mest sannsynlig havne under sperregrensen, mens SV trolig ender rett over. For KrFs del tror jeg resultatet ender nærmere sperregrensa enn partiet selv er bekvem med, men jeg tror ikke de havner under, sier Sand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensen måtte svare for egen lønnsvekst

Arbeiderpartiet har tilbrakt fire år i opposisjon til en av de blåeste regjeringer i norsk historie. Likevel ligger ikke partiet på målingene vesentlig over valgresultatet fra sist på 30,8 prosent. Et slikt resultat vil være et nederlag, ifølge NRK-kommentatoren.

– Om Ap havner nærmere 35 enn 30 prosent vil avgjøre om valgkampen var god eller dårlig for Støre, sier Sand.

Vedum i vinden

Landsmøtevåren har stått i Senterpartiets tegn, men ellers vært temmelig forutsigbar, lyder dommen fra Eilertsen og Sand.

– At distriktspolitikk og sentralisering er blitt et så stort tema er kanskje det eneste som ikke var så lett å forutsi før jul. Men det er tydelig at de andre partiene nå forsøker å finne sine svar på Senterpartiets kraftige vekst, sier Sand.

Les også: Europaminister Bakke-Jensen vil ikke si om Høyre fortsatt vil ha euro i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Temaer som forsvarspolitikk, skattenivå, sysselsetting og jobbvekst har gått igjen i landsmøtedebattene. Verdibaserte spørsmål om KRLE-faget, surrogati, eggdonasjon og omskjæring samt temaer som lærernorm og barnetrygd er andre gjengangere.

Og på minst ett område har våren gitt grunnlag for ny politikk:

– Alle partier har på ulike måter gått inn for at besittelse av brukerdoser med narkotika ikke skal straffes. Det er nytt, sier Sand.